Dobrý večer. Jde o jabloň, zákrsek 43 let starý, omlazený. Odrůda, která je už nyní k jídlu. Velmi dobré, sladkokyselé, jablíčka. Trhají se zelené, ale krásně dojdou, jsou červené. Některá jablka jsou poďobaná - uvnitř. Poradíte, co tomu chybí? Děkuji Viky
Možných příčin může být několik ale nejblíž bude asi toto. Internet říká... Chuťovou a estetickou vadou jablek je hořká pihovitost. Před sklizní nebo při skladování se na jablkách začnou objevovat propadlé šedozelené skvrny. I pod slupkou se nachází hnědé, hořké skvrny. Pihovitost většinou vzniká kvůli radikálnímu řezu, povětrnostním vlivům nebo u jablek s řídkou dužinou. Předcházet této vadě je možné, pokud jednou za 3 roky jabloně povápníme mletým dolomitickým vápencem s obsahem hořčíku a stopových prvků. Také neděláme radikální řezy, pokud to není nutné a dáváme pozor, abychom nehnojili nadměrně draslíkem. Do půdy je také třeba dodávat organické složky, což zlepší příjem vápníku. Při vegetaci můžeme aplikovat postřik na list (např. Kalkosol), aby se urychlil přenos živin do plodů. Odrůdy Idared, Goloden Delicious nebo Jonagold jsou vůči hořké pihovitosti odolné.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.