Dobrý den Dnes jsem dělala nebo vazala plot a škrabka jsem se na malíčku trochu to bylo od krve. A dotknula jsem se země. Mohu dostat tetanus když mu chybí dvě injekce?
To je obecný postup ale ve skutečnosti posilovací dávka nezabrání potenciálně smrtelnému průběhu tetanu pocházejícímu ze stávající rány, neboť vývoj tetanových protilátek z očkování trvá asi dva týdny
vyfocená rána vypadá jako povrchová, vznikla o plot a ona se dotkla (povrchu?) země... pokud na dotčené zemi nebyl hnůj a pokud měla očkováni před 20 lety, tak je riziko 0,000...
pokud ránu navíc brzy vymyla, tak je riziko 0, jako vždy je to o dávce
Dobrý den, ano, pokud tím myslíte, že přeočkování nebylo už asi 20 až 30 let (tedy dříve se přeočkovávalo po 10ti a dnes po 15ti letech). Zdravím!
doplněno 04.12.22 13:50:
tetanus - fotka hezká (běžné škrábnutí), ale kdy byla ta poslední injekce proti tetanu? Myslím dny, měsíce, roky nebo desítky let?
doplněno 04.12.22 14:25:
tetanus - tak se nechte raději přeočkovat u svého praktického lékaře, kam se třeba telefonicky objednáte. Ale myslím si, že ta původní injekce snad ještě chrání. Ovšem, přeočkování už moc neoddalujte.
Asi tak - tetanus chytnete možná tak někde na hnoji, pro drtivou většinu populace to tedy je riziko blížící se téměř nule. Názory na účinky předchozího očkování se i u doktorů furt mění. Bývalo to deset let, pak patnáct a ani dnes nikdo s určitostí neřekne, že vám nepůsobí i starší dvacetiletá dávka. Já bych to bebí z fotky vůbec nehrotil. Pro klid duše to holt příště cákni desinfekcí. Žena je zdravotník a taky tu zbytečnou histerii kolem některých očkování moc nechápe...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.