Nejste přihlášen/a.
Nejsem majitelem, pouze mě zaujali při návštěvě známého. Byly zasazeny před lety, po celou dobu bez jakékoliv údržby. Zaříznul bych jej, avšak nemám žádné znalosti, proto si rád nechám poradit.
V případě prvního stromu první větev začíná ve výšce 50cm, v druhém je to 100cm. Rád bych jej "předělal na vysokokmeny". U obou obrázků vše pod červenou čárou seříznout až k samotnému kmenu?
Korunku bych zkratila,bud jak mate oznaceno,nebo alespon o pulku,takze vys.Ten nestastny dvojak dole,bych nechala,ale nebude to moc delat dobrotu,kdyz zesili vetve.Kdyz nebyl stromek nikdy rezan,musi se zacit od znova,co nejvic srazit,zalozit korunku,zpozdi se tim plodnost,ale to se neda nic delat.Take si nejsem jista,zda rezat uplne ty spodni vetve.Treba jednou za ne budete rad,kdyz uz je to nadtim takhle spitvoreny.ja bych je jen razantne zakratila,aby zesilily .Holt to bude zakrsek.
Je třeba spěchat sestřich se dělá mimo vegetační dobu (před rašením)Je možné seřiznou větev va víšce 50cm,ale já bych seřiznul i tu druhou protže vám bude křížit s větví viššího patra.Dále bych opatrně každou větev ohnul do vodorovna a sestříhal bych svislé větvičky(lidově vlky)rostoucí na horu i dolu.soběžné větvičky ,navzajem křizující a směřující ke kminku. Zbytek se zkacuje podle tvaru listu Pak všechny rany zetřít voskem Platí to pouze u jádrovin
Řez se dělá jak v zimě,tak v létě! "Vlky" jsou samozmlazovací výhony vyrostlé z adventivních(náhodných) pupenů.Rostou vždy rovně vzhůru z paty koruny či z kmenu u starších stromů,kdy končí období plodnosti. Vlky vyřaší také po radikálním zmlazovacím řezu. Z těch se pak dá "vychovat" nová koruna na starých stromech. Na fotografii jsou "vlky" právě ty vitální výhonu směřující rovně vzhůzu.
V podstatě se u takových stromků jedná o dva řezy.První je řez výchovný,prováděný v prvních letech růstu.Druhý se jmenuje průklest,ten zbavuje stromek přebytečných větví.No a vlastně ještě třetí řez,je udržovací.
Když se jedná o jádroviny,tak teď,z jara,se může dělat udržovací řez,znamená to vystříhat všechny,tak zvané"vlky" v minulém roce narostlé divoké letorosty.Ponechat jen polohově výhodné přírůstky,které se ještě zkrátí o 1/3.Pokud už jsou zřejmé květní pupeny,sestřihne se obrost hlavních větví nad těmito budoucími květy.
Průklest,tedy zbavení se větších větví,se dělá po sklizni,až na podzim.Pokud by se stromek zbavil větší části "dřeva",nahradí to do zimy nárustem vlků.
U jádrovin je tento cyklus trochu odlišný.Tam je nutno zjara řezat obezřetně,hrozí klejotok.
JABRAKA
Co je to zač? Pokud ho takto fiknete,budete ho radikálně zmlazovat,což považuji za zbytečné. Těžko takto z obrázku.Korunka je zanedbaná a někde je i blbě řezaná,protože jsou vidět výhony ze vnitřního pupenu.Hlavní problém podle mne je ten,že se nechal růst konkurenční výhon k výhonu terminálnímu.To je ten vlevo jak tam máte tu značku "100cm".Ten se měl v době výchovného řezu šmiknout na větevní kroužek.Te´d už je bych ho neřezal. Já bych to takto nechal a zapěstovat to tak trochu jako "dutou korunu". Radikální řez bych nedělal.Je to zbytečné a škoda.Tady bych zvolik jen průklest na prosvětlení koruny. Stromek je mladý na radikální řez. Je třeba vystříhat výhony,které směřují dovnitř koruny a které se kříží a to až na větevní kroužek.Myslete na to,že výhony,které směřují vzhůru(svírají odstrý úhel s terminálem) nesou jen vegetativní pupeny a neplodí.Plodné větve u jsou téměř vodorovné či k zemi se ohýbající. Posílám Vám obrázek co jsem tak z této fotografie viděl a co bych odřezal.Chce to ale vidět na živo. Ta vrchní část koruny také není vidět a tam by určitě byl nějaký ten řez také nutný. Jinak řez ovocných stromků se dělá jak v zimě(teplota ale nesmí klesnout pod -10°C),tak v době plné vegetace.
Já si dovolím tipnout že se jedná o nějakou peckovinu (asi švestka nebo ringla?) Souhlasila bych s vaším návrhem na ostříhání, ale ten konkurenční výhon (na fotce ten v levo) bych každopádně odstřihla. Pokud se jedná o švestku, tak se to v dlaších letech rozlomí a teď by to ještě stromek zvládl. Ale myslím si, že v kmínku pod nejspodnějšími větvemi je zarostlý úvazek a to dost (ale možná mě šálí zrak).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.