Ahoj, na zahradě máme tento betonový poklop a potřeboval by jsem poradit čím ho co nejsnadněji otevírat když je čas od času potřeba dostat se k septiku. Existuje k tomu nějaký zvedák? Díval jsem se na internetu, ale tam mají jen magnetické zvedáky určené na kovové pouliční kanály.
Podle Haka dlažby odhaduji průměr poklopu na 70 cm. Běžný rozměr. Jednoduché řešení může být použití jedné nebo dvou/více ocelových pák, trubek. Jednou, delší, na kraji okolo nadzvednu, druhou/třetí podstrčím do mezery. Tu první, delší potom použiji na popotažení poklopu po podložených válečcích. Už jsem viděl nadzvednout a posouvat i ohnutým hákem z roxoru 8 - 10 mm hrubého, zaháknutým přes otvor. Dvěma háky ve dvou lidech ještě jednodušší.
Tohle víko se normálně zvedá krumpáčem, zaháknutým do dírky špičatým koncem a zapáčením násadou, tím se přizvedne a pak se zatáhne ke straně na rovný terén.
Jelikož váží nějakých 30 kilo, tak nějaký svázaný měděný drát by asi nestačil.
Dobrý den, na to stačí kus silnějšího zaizolovaneho drátu, ze kterého si uděláte očko - protáhnete drát otvory a zespodu ho spojite (smotate). Kdyby byl zaizolovany drát i měděný, tak vydrží nekorodovat. Zdravím! P.S. Takto to mám vyřešeno já, když původní očko u deklu uhnilo. doplněno 27.11.22 09:55: To levné očko z drátu tam je umístěno trvale, tak se nezdrzujete hledáním jakéhokoliv dalšího nástroje, který by mohl při nepozornosti spadnout do jimky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.