Mám na zahradě litinovou vanu, cca do půlky naplněnou vodou. Mám ji přes zimu vypouštět, nebo ji mohu nechat napustěnou i když zmrzne v celém objemu? Nemohl by led v takovém případě vyboulit dno? Stěny má vana docela silné ale válcových sudů z plechu se stává že při opakovaném zamrzání se postupně vyboulí dno až se úplně odtrhne.
10 let mi litinová vana sloužila, bez vypouštění a nějaké péče. Náplň, led, tak jak popisuješ, v mrazech vždy vystoupil i deset centimetrů nad okraj vany. Loni prasklo dno pěkně podél, metr dlouhá puklina.
Dobrý den, nevím, proč chcete experimentovat i riskovat a proč proste tu vodu nevypustite. Litina je hodně křehká, resp. ochotně mrazem praská, tak na klín nespolehejte. Zdravím!
Jak bylo zmíněno, nejlepší je vodu na podzim vypustit. Pokud je to z nějakého důvodu nežádoucí, tak bych pro klid duše na dno vany směrem k jedné stěně zatížil karimatku.
Měl by prý hrát roli tvar nádoby, led by prý měl prasknout a nadzdvihout se aniž by došlo k poškození dna, protože vana je nahoře širší než dole, takže led vytvoří klín. U válcových sudů jsou stěny svislé
Na co potřebuješ v zimě vanu do poly plnou vody, resp. ledu? Těch pár desítek litrů vody na jaře zahradu nespasí. Tebe ani pár korun za prasklou litinu od zběrny... Venku bude (možná jen občas) sníh, pokud máš skleník, naházíš do něj pár lopat sněhu, podle toho, jak se vevnitř bude topit, budeš dodávat vláhu. Zahradě prospěje sníh, na jaře déšť.
Mám na zahradě tyto vany dvě a málokdy se mi podaří je vypustit a většinou v nich voda zmrzne durch. A to je mám většinou plné po okraj. Už to tak dělám 17 let a ještě se jim nic nestalo Plastové sudy vylévám, tam jsem to jednou neudělaa sud byl plný a za zimu voda promrzla až na dno.. To se vyboulilo, ale ten sud mám pořád, časem se to srovnalo, ale už v něm vodu nenechávám.
Pokud je vana zakopaná v zemi neměla by promrznout až na dno. Případně tam dát 2L PET lahve jako plováky zatížené pískem, tak aby byly alespoň ze 3/4 ponořené. Do nich se pak led při expanzi zatlačí. Takto se to dá udělat i v sudech jen těch flašek bude potřeba víc a budou mzset být ponořeny a ukotveny ke dnu závážím, jenže při opakovaném zamrzání to taky 100% nebude, je prý potřeba aby odtávající voda při oblevě ze sudu vytékala.
Pane Michala, tak proč se ptáte, když si odpovídáte, že ta vana musí být zakopaná do země? Já je teda zakopané nemám a popsala jsem svou zkušenost. A kdybych měla postupovat podle toho vašeho návodu, tak to už za tu dobu raději tu vanu vypustím a mám pokoj. Většinou to neudělám, protože na to zapomenu a pak už se mi nechce. Letos mám vypuštěnou jenom jednu. A jestli si myslíte,že ta vana v zemi nepromrzne, kdyby opravdu mrzlo několik dní, tak to jste na omylu. Mně tady zamrzla voda v trubkách v zemi, když jsem ještě měla vodu ze studně a ty trubky nebyly zakopané dost hluboko. A ty petky jak tady popisujete, jsem do sudu také jednou dala, a bylo to naprosto k ničemu. Proto nevěřím na žádné petky, ani kusy dřeva. Prostě voda musí ven, jinak to zamrzne durch a pak už člověk musí jenom doufat, že to ta vana ještě jednou vydrží . Ale plastové sudy bych už neriskovala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.