Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ostříhat tuto vinnou révu

Od: kema* odpovědí: 5 změna:
Dobrý den.
Prosím o radu ohledně řezu révy na příští rok.
V únoru jsem jí směroval na levou stranu a pak neplánovaně na levé straně byl na podzim (začátkem listopadu) zasazen další keřík révy a já bych rád aby nová réva rostla na pravou stranu jelikož je zasazena těsně u kůlny. Tedy u révy na fotce potřebuji řez který mi umožní zbavit se té zahnuté části keře směřujících vlevo.
Jenže ten první letorost už je také na tom ohybu.
Mohu ustříhnout úplně všechny letorosty a příští rok čekat jestli z kamínků nevyraší nový proutek který by mi umožnil směřovat révu vpravo? Sice by réva neměla příští rok plody ale neměl bych tam tu hokejku směrem vlevo.
Poradíte prosím?

Jak ostříhat tuto vinnou révu

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Škoda růst oslabit odstraněním, odříznutím všech výhonů od kolena směrem doleva. Zbavíte se tím potřebné zelené plochy listů. Těch pár listů na pravém výhonu může být málo.
Já bych nechal doleva dva-tři letorosty, trochu je zakrátil na pár oček. Kořen bude mít s jejich listy více asimilace, potlačí do pravého výhonu, ten bude prospívat.
Ty levé zbývající výhony a koleno se dají řešit až další rok. Podle situace. Možná, že z kolena vyrazí podstatně silnější výhon, vhodnější k tvarování.
Taky bych to ustříhnul až za tím čtvrtým (silným) výhonem co jde svisle vzhůru a je provlíknutý do oka plotu. Na něm z jara nechat jen očka co půjdu zpátky do prava a ten slabý svislý před ním si určitě dá říct a nechá se ohnout máky na pravou stranu.

neo®
hodnocení

2x

zdravím a hezký večer , já bych zastřihl révu podle obrázku co přikládám , tažen č.1 bych natáhl doprava a číslo 2 zastřihl na dvě očka ( podle fotky je snad níž než než ten č.1) . A zbytek zastřihl . ...

Jak ostříhat tuto vinnou révu #2

kema*
hodnocení

Dobrý den.

Děkuji všem za radu.
Střihnu to tedy podle rady od Neo.
Je možné že by na kmínku mohla vyrůst větvička (někdy) i pod prvním letorostem?

KEMA.

neo®

Ano je , ale přespříští rok využijete ten tažen co zastříhnete na dvě očka...viz obrázky

Jak ostříhat tuto vinnou révu #3
Jak ostříhat tuto vinnou révu #4

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]