Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neznámá zimní odrůda jablka

Od: oliver79* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mne, zda někdo dokáže identifikovat níže vyobrazenou zimní odrůdu jablka.
Plody jsou velké (spodní strana má typický tvar jako plod vlevo), mají hrubou slupku, která není mastná, ale ani ne drsná, spíše polomatná a má zemitou příchuť. Vůně plodů je výrazně zemitá.
Dužnina krémově bíložlutá, velmi dobré konzistence - šťavnatá, dosti měkká na skus, snadno se krájí, není moc křupavá, nemoučnatí.

Chuť je velmi výrazná, nakysle kořenitá, s příjemnou dlouhotrvající pikantní kyselou složkou, bez náznaku sladké v ústech. Podle chuti tipuji, že by to mohla být nějaká zimní reneta nebo renetám podobná odrůda. Plody jsou nyní v konzumní zralosti. Stále hojně visí na stromě.

Uvítám jakékoli tipy.

Neznámá zimní odrůda jablka
Neznámá zimní odrůda jablka #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jili
hodnocení

2x
Nevím, jak se to jmenuje, ale mám je na chalupě taky. Stromy sázel děda před více než 60 lety. Takže to bude nějaká dosti stará odrůda. Letos byla opravdu velká úroda, roky takovou sklizeň nepamatujeme.
oliver79*
hodnocení

Souhlasím, musí jít o dost starou odrůdu. Stáří stromu, ze kterého jsem jablka utrhl, může být také kolem 60 let.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, snad je to stará odrůda, chuťově výborného zimního jablka, Ontario. Zdravím!

doplněno 18.11.22 20:44:

Nebudu se přít, ale Ontario se u nás na zahradách objevuje už také asi od poloviny 20. století. A že je zelené? Ono když potom uzraje, tak se vybarví do žlutočervené. Pokud jste ho letos ochutnal, tak nebylo ještě zcela zralé.

oliver79*
hodnocení

Dobrý den, díky za tip, Ontario to bohužel není, jeho plody jsem už letos ochutnal, jsou mnohem kyselejší a postrádají kořenitost hledané odrůdy. Neznámá odrůda nemá zelené zbarvení slupky jako Ontario.

hodnocení

0x

Podle mého úsudku... Ribstonské, ale mohu se mýlit, je to lidské...

doplněno 18.11.22 19:37:

Můžete porovnávat i zde

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]