Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co a jak aby voda nezamrzla?

Od: frantisekzubni odpovědí: 19 změna:
Denně se otuzuji na balkoně kde mám 750l sud s vodou. Jak a co konkrétně mám udělat aby me voda nezamrzla? Narazil jsem na nějaké info ohledně přidání soli ale prý to je třeba jen do -5.
Jak to vyřešit abych se mohl celou zimu otuzovat a nepraskla mě sud.
Děkuji

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Musíte si v tabulkách najít, při kolika stupních zamrzají roztoky solí ve vodě. Vyberete takovou sůl, která je schopna vytvořit dostatečně nemrznoucí roztok a zároveň není škodlivá pro pokožku. Použít by možná šla i příměs glycerinu, ale to by vás vyšlo sakra draho.
Poznámka: sůl není jen chlorid sodný, ale třeba síran hořečnatý atd.
BTW, tak hlavně aby balkon s vámi nespadnul, až se tam sejdete třeba s manželkou.

doplněno 18.11.22 16:36:

Pokud na to chcete jít méně vědecky, tak prostě kupte 50 kg soli do bazénu a nasypte ji tam. Na zimu sud obalte něčím izolačním. Ono těch hodně mrazivých dnů zas tolik není a když přijdou, tak sud sledujte. Voda mrzne od hladiny směrem dolu, tak to vždy rozlámat na kusy, než sud zmrzne celý, tak se zase oteplí.

doplněno 18.11.22 19:32:

Jak to vyřešit abych se mohl celou zimu otuzovat
Ještě jedno doplnění. Zřejmě si neuvědomujete, mně to také hned nedošlo, že při poklesu teploty pod 0°C se nebudete moci otužovat i když vám voda v sudu nezamrzne. Jakmile totiž namícháte nějaký nemrznoucí roztok, tak ten roztok sice nezmrzne, ale bude kopírovat venkovní teplotu, no a ve vodě, která spadne pod cca -5°C, otužování nebude možné. Takže jediné řešení je sud aspoň trochu zaizolovat a opatřit topným prvkem, který bude udržovat teplotu nad nulou.

hodnocení

3x
Použijete třeba obyčejnou kuchyňskou sůl. Ta změní fyzikální vlastnosti vody tak, že zmrzne až při teplotách pod –20 °C. Na každý litr vody přitom stačí dvě až tři polévkové lžíce soli. Její cena je minimální.
Namísto soli je rovněž možné použít cenově přijatelný denaturovaný líh (do jednoho litru vody stačí přilít několik centilitrů lihu).
Další možností je použit samoregulační topný kabel, vypnete, když se půjdete "namočit"...

Není nutno dávat sůl na -20°C, pokud od zhora začne voda zamrzat, dole se bude roztok koncentrovat. Postačí rozbíjet krustu, aby se sud nepoškodil, dole by k zámrazu dojít nemělo, leda by přišly nějaké arktické mrazy.

olinl
hodnocení

2x

Příbuzní dávají do polovičně vypuštěného bazenku prázdné a zavíčkované PET lahve od CocaColy, PepsiColy nebo minerálky. Led se roztahuje a "svírá/deformuje" ty prázdné lahve. Dají se použít případně i tří či pětilitrové barely od destilky. Video-sedmá minuta a třicátá vteřina.. Jinak jsou pod videem komentáře.

Zazimování NADZEMNÍHO BAZÉNU - YouTube

ale voda zamrzne, to tazatel nechce.

zzz

Nikdy jsem nepochopil, proč to lidi za zimovávají :)

já to vždy vypustím a napustím čistou vodu, vody mám dost. Ale i nejdražší voda stojí kubík asi stovku, takže obrovský bazén 20 kubíků bude stát 2000,- A kolik bude stát ta chemie? To už pak ani není voda, ale nějaký chemický roztok

liska5
hodnocení

2x

A když to nepůjde, tak se holt budete otužovat ledovým vzduchem. Až napadne sníh, tak se poválíte ve sněhu nebo budete chodit někam k vodě..

Jakou nosnost má ten Váš balkon? Tohle váží jako 8 chlapů.

hodnocení

0x

V zahrádkářské kolonii, kdo barely nevyprázdnit, tak do vody šoupnul kus prkna. *hej*Já, za svoji osobu jsem barel obrátila dnem vzhůru.

Prkno? A pak voda nezamrzne? Nevěřím.

Jo jo, měli to tak všichni, kdo sudy nevylili.

A zamrzla voda, či ne?

Zamrzla, ale mnohem později než bez prkna.

Zázrak? Páč to prkno způsobilo ohřev vody, že to zamrzlo až později? OK, třeba to je pravda, ale tazateli to nepomůže..

Nebo nebyly takové mrazy. Já jsem to totiž také vyzkoušela. Četla jsem to na internetu, a ten rok jsem si na vypouštění vany vzpomněla pozdě, tak jsem tam hodila to prkýnko a ještě i ty petky s pískem, ale voda stejně promrzla. Dřív, nebo později, to jsem nesledovala, ale promrzla. Od té doby na žádné takové vychytávky nevěřím.

cuhead
hodnocení

0x
Prkno se do sudu nedava aby nezamrzl ale aby nepraskl. Jelikoz voda zamrza od hladiny dolu prkno vytvori jakysi spunt v ledu a kdyz pak promrza zbytek sudu tak misto aby se pod zamrzlou hladinou vytvoril tlak ktery zpusobi vyduti sudu se tlak uvolni tim ze kolem prkna jedna cast vody vytece nahoru a zaroven tim ze tlak prkno vytlaci a uvolni tlak.

To zní celkem logicky, dřevo má jistou pružnost a při velkém tlaku je propustné pro vodu, otázkou je, když je sud již ze značné časti zmrzlý, jestli ten špunt nepřestane fungovat. Já bych zkusil nasypat do 2l petky písek, aby šla ke dnu, vzduch uvnitř se stlačí a odebere vodě tlak.

zzz
hodnocení

0x

Můžeš přidat až jednu třetinu soli (30% soli), takový roztok myslím nezamrzne ani v - 50°C a navíc slaná mořská voda je zdravá ne?

Otužovat ve slané vodě - 50°C, to bude asi hodně zdravé *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]