Nejste přihlášen/a.
Kdy se má hnojit kompostem? Na jaře, nebo na podzim?
Mám kompost, kde hážem vše z kuchyně, listí, trávu, maliní... Zraje už tak 3 roky.
děkuji
Za ty 3 roky jste ho měl párkrát přehodit. Případně prolít urychlovačem a přihodit trochu žížal z přírody. Já kompost přidávala při každém rytí a při každé výsadbě. Když bylo sucho, tak jsem ho prosévala též do posekaného trávníku, aby ho kompost pohnojil a zároveň podržel vláhu. Existují testy zralosti, že se do kelímku s kompostem vyseje třeba hrášek. V nezralém kompostu špatně klíčí. Na ty maliny bacha, mohou zakořenit i kousky větví a máte všude maliniště, pokud je kompost nespálí. Jesli není velký, tak ta teplota tam nemusí být tak vysoká, aby maliník zničila.
Kompost použiji vždycky na podzim, před rytím. Celý rok tam dáváme posekanou trávu, použité hoblovačky od slepic, rostlinné zbytky z kuchyně a občas prohodit hlínou. Vnučka dodává pravidelně 2 veliké kbelíky koňského hnoje se stovkami žížal, které jsou pro každý kompost to nejdůležitější. Kompost občas přehazujeme, za sucha dobře prolijeme vodou. S urychlovačem zatím nemám zkušenosti.
Nic ale není zadarmo. Zarazila mě Vaše věta: PŘEHAZOVAT SE MI TO NECHCE. Kdo nic pořádně neudělá, nic nemá. Když nepřehazujete, obsah se nepromísí a nebude mít to správné složení a zralost. Připadá mi, jako byste smažil řízky a řekl: OBRACET SE MI TO NECHCE. A jednu stranu byste měl spálenou a druhou syrovou.
Všechno potřebuje své. Ani ten kompost nevznikne úplně sám, musí se mu pomoci tím přeházením. Překonat lenost a dát se do práce. Bude to přínosem pro kompost i pro Vaše tělo. Uvidíte, stojí to opravdu za to. Jaga.
Děkuji.
Přehazovat se mi to nechce. Mám 4 kompostery. Jeden plním a 3 zrají. Za ty 4 roky to je vždy rozložené dost. Vrchní vstvu přehodím do posledního kompostu a případné klacky z malin ve zralé vrstvě taky.
V neděli bych chtěl vyhnojit skleník. Ale pak mě napadlo, jestli hnojit teď, nebo na jaře. Tak jsem se zeptal.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.