Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Záhonek s železničních pražců

Od: g40 odpovědí: 11 změna:

zdravím

dobrý den, chtěl bych se zeptat na železniční dřevěné pražce a jejich využití jako záhonek. Jak je vidět na fotce něco podobného by se mi líbilo. Ano říká se že je to napuštěno kde čím a že to není vhodné dávat vedle zeleniny...

kdybych z vnitřní části mezi zeminu a přažec + zespodu pražce dál nopovou folii, mělo by to být pak vklidu a mohl bych vpohodě takto pěstovat nějakou cibuli, petržel a pod?

děkuji za vaš názor

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pěstovat můžete, jíst vypěstované bych nedoporučoval.

hodnocení

2x
Po přečtení daného odkazu , si používání pražců , řádně rozmyslíte .
veronica.cz/...
Mario
liska5

*stop* To se dalo čekat. Plné jedů a karcinogenů, prostě nebezpečný odpad. Nesmí se použít ani jako stavební mateiál!

hodnocení

1x
Nedělej to. I když to nějak oddělíš, ta karbolka děsně smrdí.

liska5
hodnocení

1x

Asi by to šlo. Jsou sice malé, ale hezké, ty vyvýšené záhonky. Na těch obrázcích to pražce nebudou. Klasické vyřazené pražce jsou takové karbolové, promaštěné a pročurané. Ta myšlenka by mne odrazovala. Nechutnalo by mi , co v tom vyroste. Ale když už, tak použít takovou tu hrubou izolaci /černou bublinkatou / na základy staveb a takových 15 cm nad hladinu zeminy. Taky problém bude vyřezat to, aby to do sebe zapadlo. To je těžké, jak prase..

hodnocení

1x

Fenoly! Nebrat!

fram
hodnocení

0x

Přijde na to, jak jsou pražce staré. A tudíž oprané povětností. Ze 30 let zrušené tratě klidně, ale voda by měla jít dolů, vsakovat do země, nikoli jako "do vany". Aromatické uhlovodíky zdravé nejsou, oddělené folií i z boku zeleninu už tak nezajímají. ;)

g40
hodnocení

já si zase myslím, že na té fotce pražce jsou. Ale to je jedno. Asi máte pravdu, používat to teda nebudu, tak zkusím sehnat dřevo a nařezat to na rozměry pražce (to se mi libi). Pak bych to asi pořádně napustil a natřel.

chtěl bych se zeptat na napouštědlo, mohl bych použít fritovací olej z nedaleké hospody? mají toho hodně. Napustil bych pořádně a pak nátěr nějakou hnědou barvou

děkuji za rady

liska5

Myslím, že to byla lněná fermež, čím jsem tenkrát natírala vyvýšené záhony z fošen - tam jsme i vybírali odstín...A obnovovali teakovým olejem na zahradní nábytek. To se ptejte na prodejně, jde o trvanlivost relativně cenného výtvoru. Každý olej se nemusí hodit.

g40

a teda fritovaci olej je špatny? použit raději nějaky fungicidni natěr z obchodu?

liska5

Nevím, možná to bude mít podobný efekt.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]