Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s kanama?

Od: lukyn88 odpovědí: 15 změna:
Zdravím zahradníci,
včera jsem ostříhal všechny části kan nad zemí a dnes jsem je vyndal z květináče. Poradila mi to známá, že je to na přezimování lepší. Chci se vás zeptat, zda je mám takto nechat celou zimu, či je mám rozdrobit po celé bedničce? Nechám je umístěné ve tmě v rozmezí teplot 5-15°C.
Na internetu sice je hodně info o zimování kan, ale nevím, které jsou lepší, proto chci znát váš názor, jak to děláte vy.
Přikládám i foto. Děkuji. Lukáš S.

Co s kanama?

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x
Nechat je zimovat v květináči, občas zavlhčit ve sklepě.

Dobrý den ,

mohu posloužit radou- asi 8roků jsem "zimoval " kany ve sklepě činžáku , ponechal na hlízách jen část zeminy a dal do papírových krabic /tř. po banánech/ a zakryl novinami. Podle teploty sklepa občas navlhčil. Každé jaro byly kany zase k použití na sázení. Olin

liska5

Takhle teď zimuji jiřiny. V několika papírových sáčcích a papírové tašce. Jen tu (někým doporučenou) igeltku bych se bála, že to v ní zplesniví...

lukyn1988

Děkuji za názory. Já jsem je po vyjmutí z květináče nechal v tašce, kterou jsem zas moc neutěsnil, aby trošku větrala.

liska5
hodnocení

1x

Určitě bych je nedrobila a taky moc nezalévala, když nemají odpařovací listovou.plochu. Podle vlhkosti prostředí třeba jen co 14 dní, možná i měsíc, a né moc. . Nechala bych je odpočívat v květináči. Trsy bych dělila až na jaře. Když už to tak máte vytažené, tak bych to asi strčila do písku. Když si nevím rady, oslovuji zahradnictví, kde se prodávají.

lukyn1988
hodnocení

Děkuji za odpověď. Tak já je vrátím do květináče a nechám je tam do jara. Občas je lehce zvlažím.

Vloni na podzim se mi rozpadl květináč, co v něm byly kany, šoupla jsem je do igeliťáku, občas trošku zalila a na jaře dala do květináče. Přežily bez úhony.:)

lukyn1988
hodnocení

A také jste nechala celý trs vcelku?

Ano, uklidila tak, jak to bylo, vcelku.

lukyn88

Děkuji za názor. Teď nevím, co mám zvolit :) äle když říkáte, že vše bylo v pohodě, uvidím ;)

lukyn1988
hodnocení

Tak jsem je taky bez květináče šoupl do tašky a nechal v zimě, uvidíme

V jak velké zimě jste je nechal, nesmí namrznout, máte je někde uvnitř? Ten igeliťák jsem nahoře trochu stáhla, aby byla rostlina utěsněná a nevysychala.

lukyn88

Já jsem jim nechal igeliťák otevřený. OK, utěsním ho. Jinak jsou v pokoji, kde se netopí, je tma a teplota je teď 12°C. Bývá v něm ale pod nulou, ale jen v zimě. Já teplotu sleduji, a kolísá zatím od 12-15°C. Záleží, jak je venku. Pokud to klesne pod 5°C, tak je přemístím vedle, kde je trvale 5°C i více v zimě.

liska5

Ideální teplota pro přezimované muškáty je 6-10°C, to bude podobné. Igelitka je neprodyšná, bacha na plísně. Párkrát za zimu zkontrolujte.

lukyn88

Já jsem četl ideální teplota 5-15°C, ale všude píší různé teploty. Bohužel v rámci teplot nemám moc možností, záleží, jak je venku. Hlavní je ochránit před mrazem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]