Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mně, zda někdo dokáže identifikovat zimní odrůdu jablka, která je na fotografii níže. Uvítám jakékoli tipy. Vím, že určování pouze pomocí fotky je dost obtížné, a tak přidám alespoň pár detailů:
Vím jistě, že strom máme na zahradě cca od roku 1988, možná byl v zahradnictví zakoupen o nějaký rok dříve. Plodit začal pozdě, asi po 10 nebo více letech.
Jablka jsou poměrně velká, vysoká kolem 6 cm a více, typický tvar a paprsčitá kresba u stopky jako na foto.
Slupka velmi hrubá, za zralosti až temně rubínově červená, velmi lesklá, dodává až umělý vzhled, mírně mastná převážně při plné zralosti.
Plody poměrně často s přítomností hořké skvrnitosti, jinak chorobami ani netrpí, přestože strom nemá zrovna příhodné podmínky.
Dužnina je krémově bílá, po chvíli slabě žloutne, velmi šťavnatá, většinou nemoučnatí. Aroma slupky většinou mírně zemité až trávovité, nepříliš výrazné. Chuť navinule sladká - s převládající sladkou v ústech, s jakoby mírně třešňovo/ jahodovou složkou, velmi dobrá. Plody jsou v konzumní zralosti právě nyní (konec řijna - začátek listopadu).
Myslím, že Váš odhad může být správný.
Nemám sice stoprocentní jistotu, protože některé z plodů na jabloni mi přijdou ještě více temněji červené.
Ale musím říci, že když si tak pročítám charakteristiku odrůdy, celkem to sedí. Navíc při pohledu na plody mne již dříve napadlo, že by to mohl být nějaký kříženec s Jonathanem, což Idared skutečně je. Uvidíme, zda někdo přijde s nějakým jiným názorem, ale myslím, že je to velmi dobrý tip.
Možná na tom budu obdobně. Dva stromy, na první pohled stejná jablka. Teda v řezu nevím, chuťově taky nevím. Jen po návratu z nemocnice jsem zjistil, že jablka z toho jednoho stromu jsou všechna na zemi. To je asi 10 dnů.
Takže, včera jsem Idaredy viděl naživo a musím říci, že jejich vzhled ani chuťové vlastnosti se bohužel neshodují s hledanou odrůdou.
Hlavně mi nepasuje to zelenožluté zbarvení. Jablka neznámé odrůdy totiž nejsou zelenožlutá překrytá jasnou červení. U neznámé odrůdy jsem takové typické zbarvení nezaznamenal, zejména vždy chyběl žlutý odstín, dokonce i v době, když byla jablka ještě poměrně dlouho před konzumní zralostí. Velmi dlouho před dozráním mají sice zelené líčko, ale nikdy ne takový žlutý odstín. Spíše se pak dosti rychle vybarvují do onoho červeného odstínu, který pokrývá téměř celý plod a postupně nabírá na intenzitě.
Spartan jsme měli taky a ten to určitě není. Plody neznámé odrůdy mají mnohem hrubší slupku, jsou tvrdší a ještě nyní visí na stromě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.