Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit tenhle ulomený strom

Od: ker odpovědí: 9 změna:

je to nějaký silný keř, ulomená větev, lze tu ulomenou část pevně přibandážovat-stáhnout popruhem, sroste to k sobě? Jaký nátěr zvolit, nebo to k sboě přiložit-stáhnout bez nátěru? Jak ránu dezinfikovat?

Jak opravit tenhle ulomený strom

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

10x

Jde-li o čerstvé poškození, vraťte větev do původní polohy a kmen v okolí zabandážujte čímkoliv, co způsobí pevné přitisknutí obou styčných ploch. Příroda je silná a dál si poradí sama bez jakýchkoliv jiných prostředků

hodnocení

7x

Nezafixujete tak, aby se nehnula a pořádně srostla. Doříznout, začistit, zamazat štěpařským voskem nebo balzámem.

doplněno 03.11.22 22:07:

Teoreticky by to mohlo vyjít. Příště až budete něco takového dělat, vyvarujte se použití latexu, i když ho všude doporučují.

ker
hodnocení

@pckop

Já myslím, že zafixuju, aby se nehnula. protože větev jsem už zrkátil,aby nebyla zatěžkávána a stále rána otevírána pohybem od větru a tak.

Takže jsem nakonec větev zkrátil, už je tedy jen kus větve, ne moc těžký(zkrátil rozumně nad "pupeny"), přitáhnul pevně k sobě bandáží a všechny okraje zatřel pořádně bílým latexem

Je to dobrý postup?

liska5
hodnocení

6x

Nevěřím, že to přiroste. Odstranila bych onu ulomenou větev úplně, ostrým nožem odstranila všechno roztřepené a ránu natřela stromovým balzámem, po zaschnutí opakovaně. Je to habr?

jiofa
hodnocení

2x

Co myslíte, že vám to do jara udělá? Na jaře tam budete mít suchou větev a můžete ji vzít tak na zátop. Jak píše pcokp. Doříznout a zatřít.

ker
hodnocení

ta vetev už je jen pahýl, většinu větve jsem odříznul, já myslel,že ta větev ke kmeni přiroste v místě tohoto poškození a já tu větev zakrátím ještě tak o 30cm dál, aby se to mohlo "zatáhnout"

A během jara popř. léta příštího roku napište, co větev...tedy kdy uschla, odumřela...

nasr
hodnocení

1x

Tohle nepřiroste a i trvale podepřený nejspíš uschne. Doříznout začistit zatřít. Podobně se vylomí i ta větev vlevo (moc šikmo nahoru), tak tu držet kratší lehčí.

Správně zapěstovaná je kolmo ke kmeni nebo lehce vzhůru, to se pak nevylamuje.

car
hodnocení

0x

Pokud nemáš balzám stači latex

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]