Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zelí a plíseň

Od: nika odpovědí: 11 změna:
Dobrý den, dnes sem zjistila, že se udělala v kameninovem hrnci na zelí plíseň.
Zelí sem dělala poprvé a bylo mi řečeno, že nahoru než dám 6avazi mám dát zbytek velkých listů zelí. Dnes sem hrnec otevřela a na těch listech a kolem dokola byla plíseň. Listy sem vyhodila a asi 5 cm zelí odebrala a vyhodila. Zelí nechutná zkaženě.
Mám radši vyhodit a nebo už to bude dobrý?
Děkuji za odpověďi

 

 

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar babajaga

Něco je tam špatně. Zelné listy nedávám navrch, zelí se stejně bude postupně odebírat, ale vykládám jimi dno soudku. Tedy dospod.

Zelí musí být dobře upěchované, čím víc, tím líp. Až pouští šťávu. Tuto sbírám do hrnku a nechám v lednici, časem se hodí na postupné dolévání. Navrch na zelí dám prkénko a na něj kámen, obojí musí být dobře vyvařené. Všechno zelí, i to navrchu, by mělo být potopené.

Soudek má po obvodu žlábek, když položíte pokličku, do žlábku musíte nalít vodu. Často kontrolovat a dolévat, protože se snadno vypařuje. K zelí při kvašení prostě nesmí vzduch. Zřejmě byla někde chyba. Málo upěchované, špatně umyté to závaží, nedostatek vody ve žlábku soudku...

Uvidíte, co bude dál. Třeba se plíseň zastavila. Přesto bych z toho neměla dobrý pocit. Zárodky plísně tam mohly zůstat a m§ůže se to kazit dál. Ale když člověk dneska dá za zelí spoustu peněz, je jasné, že aspoň část chce zachránit. Snažila bych se ho udržet. Před lety, když jsem od pěstitele kupovala zelí za 1,50 Kč kilo, vyhodila bych ho všechno, vyvařila sud a naložila jiné. Dneska to už holt až tak nejde. Kontrolujte a sama uvidíte. Jaga.


doplněno 24.10.22 06:56:

Ještě mě napadl jeden problém, když čtu, že jste si zelí vypěstovali sami. Je možné, že jste nepoužili správný "nakládací" druh. Pěstují se různé odrůdy. Některé se k nakládání hodí, jiné ovšem ne. Z těch se dělají různé saláty, zelí nasladko apod. ale na naložení nejsou vhodné. Pokud by tomu tak bylo, bude opravdu všechno zelí na vyhození, protože některá odrůda prostě naložení nezvládne. Škoda. Jaga.

nika
hodnocení

Právě, že sme poctivě umyli všechno. Syn našlapal, až to pustilo šťávu. Dala sem to do hrnce a dost ještě umačkala. Na dno s dala zelné listy a právě mi bylo řečeno, že i nahoru, než to zatížim. Do žlabku na hrnci sem dala vodu. Je pravda, že sem si jednou nevšimla, že voda není. Ale zkontrolovala sem to a nic tam nebylo. Asi až po týdnu se tam objevila plíseň.
Mě to moc neštve, i když zelí miluju. Zelí sme si vypěstovali na zahradě, takže mě to nic nestálo. Spíš mě to mrzí kvůli synovi, že se tak snažil a nejspíš z toho nic nebude
id
Já bych vykvašené zelí přendala do sedmiček sklenic a zavařila.
liska5

Jaguš, to letní zelí taky vykvasí, ale bývá ve finále takové rozbředlé. Na zelenou plíseň na povrchu to ale nemá vliv.

 

hodnocení

3x
avatar babkazov

Nahoru, na zelí je potřeba dát čistou plachetku a na ni destičku a pak závaží. Když zelí odebíráte, opláchnete destičku a plachetku vymácháte. Tak to má být, není to škodlivá plíseň, jsou to kvasinky. A je třeba dolít vodu, aby destička byla do poloviny pod vodou. *hej*Sbíhají se mi sliny, když to píšu. Celý život jsme měli ve velkém kameňáku zelí. A v něm zašlapaní jablíčka. To je dobrota!

 

liska5
hodnocení

2x

Ještě bych ten pruh v nádobě, kde byla plíseń vytřela vlhkým čistým hadříkem / vyžehl.kapesníkem/ namočeným v soli. Ty krastalky to osmirkují a sůl plísneň potlačí. Taky zatížit něčím, aby bylo komplet ponořené. Třeba porcelán nebo skleněnou mísu, nebo vydrhnutý a vyvařený kámen - křemen. Jsou lidi, co navrch položí naplněný a dobře utažený sáček s vodou. Taky je dúležité mít zelí nejdříve v pokojové teplotě. Ve velkém zeláku to bylo asi týden, aby se rozjelo kvašení. Jak už zjevně bublá, pak ho přenést na chladnější místo 10-15°C

 

hodnocení

2x
avatar libor007
Taky mám (původně nový) zelňáček a i při dodržení všech pravidel a hygieny se mi zelí pravidelně kazilo. Tak už nakládám jen do 4l zavařovačky a žádný problém.

 

jarinek*
hodnocení

2x
Stalo se mi to předloni. Byl to prohraný boj. Stejně to zplesnivělo a zkazilo se. Podle mě jsem nakládal moc brzy a měl jsem moc teplo. Jako letos. Nakládám proto později. Týden v teple, pro rozjetí ano, ale pak musí do chladna. Opravdového chladna.

 

riva
hodnocení

1x

No a nejsou to kvasinky mléčného kvašení? Tedy to, co to má být?

nika
hodnocení

Bohužel, nebylo to bílé, ale nazelenalé.
mate59

Zelí držte zatížené a ponořené i po vykvašení.Jestli tekutina zmizne,dolijte naň osolenou převařenou vodu,do žlábku vodu taky dolívejte.Jestli je po odstranění vadného dobré a křupavé, nic mu nebude.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]