Nejste přihlášen/a.
Mám ji od léta. Přesadila jsem ji tak po měsíci do nového květináče, propustný substrát, na dně drenáž.
Máme doma málo světla a všechny sukulenty a nejen ony se za ním vytahují. Tato birghamia by ale neměla, mám ji kousek od okna na stole. Pořád větrám, může být občas průvan. Listy jí opadávají a žloutnou od začátku poměrně rychle, je to vidět na na kmínku. Žloutnutí a rychlé opadávání listů jsem přikládala novému prostředí, nové listy rostly pěkně. Začalo se topit podlahou, vzduch začíná být sušší. Kytky začaly rychleji vadnout, musím je v zimě víc zalévat, než doporučují "příručky". Tak jsem ji zalila. Dnes, možná po týdnu, jsem našla toto. Ještě bojuji se smutnicemi, které jsem donesla se substrátem.
Poradíte mi, prosím, co to je a zda se dá zachránit?
Moc děkuji. Ir
Teď jsem si o ní trochu četla. Docela vzácnost. Ale není to palma v pravém slova smyslu. Je to sukulent. A co mne zarazilo, píšou, že v našich podmínkách jednoletý!? Pak tam v jedné diskusi pěstitelka objevila na rostlině bílou skvrnu a když ji chtěla odškrábnout, z rostliny vytékalo bílé lepivé mléko. U Vás jsi myslím, že asi dostala moc vody. Píšou, že přelití nesnáší, že raději ji nechat proschnout. Taky ty smutnice mají raději vlhčí substráty, zejména nezralý kompost v něm.. Smutnicím sucho vadí. Mráz přežijou, ale opakované proschnutí sníží jejich stavy. Larvičky smutnic, takoví malinkatí průsvitní červíčci škodí na kořenech. Mohlo se stát, že kořínky někde narušili, a tak se mohla do rostliny dostat nějaká infekce, hniloba. A to bílé by pak bylo částečně i to mléko.
Už je pryč, byla z jedné poloviny úplně rozměklá a jakoby shnilá, druhá svislá polovina vypadala normálně.
Ano je to sukulent. Toto se jí stalo za týden, max 10 dní, předtím byla v pořádku.
Jestli byla přelitá, jak jste napsali, muselo by se to stát během toho jednoho týdne.
Dávala jsem velký pozor, aby byla suchá, ale jedenkrát se stalo, že manželovi se zdála povislá, tak ji zalil a já jsem ji nevědomky za dva dny přidala. Ale jedno přelití nezabíjí ani sukulenty.
Bohužel jsem nenašla žádné články o plísních na sukulentech, popisují jen plíseň na hlíně u pokojovek.
Moc děkuji za názory.
Toto je nějaká houba nebo co, musela to mít už v sobě. Jedině vyhodit, vždyť to už musí smrdět.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.