Dobrý den,dnes jsem objevila na listech mořské cibule patrně puklici,můžete mi prosím poradit jak na ni?Tuším,že to bude asi boj...moc děkuji za odpovědi. Magda
Puklice nebude jen jedna, bude jich určitě víc, chce to trpělivost a orýpat. Měla jsem je na oleandru a žádný přípravek nepomohl, pouze mechanické odstranění.
Listy otírat 60% lihem a zalévat Careo granulátem proti škůdcům.
Z okolí odstranit veškeré další napadené rostliny a pozor na mravence - největší nepřátelé zahrádkářů - venku vám z vlastních rezerv vynosí na rosliny nové škůdce. Proto je potřeba je trávit nebo ošetřovat okraje nádob lepem.
Jinak je to dost marný boj, nutno vytrvat v péči celý rok. Praktikováno na citroníku.
Puklice i vlnatku krvavou jsem zlikvidovala leskem na rostliny na olejové bázi. Obvykle jsem olej na rostliny ale nanášela malým štětečkem, protože postříkat holé větvičky rostliny bez listů mi přišlo jako plýtvání drahým postřikem, taky by to šlo jen ve vaně, stříkat olej. Rostliny jsem zkrátila a zbavila většiny listů, aby nebyl ani jeden záhyb listů nebo místo bez ošetření olejem. Dříve se dal olej jako lesk na rostliny koupit, dnes už ho nevídám. Ale na internetu asi budou recepty pro domácí výrobu. Některé rostliny takový postřik nesnesou a zahynou, třeba kaktusy a sukulenty.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.