Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co dal z přezimovánými muškáty?

Od: mija* odpovědí: 7 změna:

Mám je v chladném a tmavém sklepě,ted jsem na ně mrkla a mají 50cm dlouhé přírůstky.Nevíte někdo jak dál postupovat...ostříhat a o kolik? Či nechat?Nebo je ještě čas na nějaké zásahy.Díky za každou radu*nevi*.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je třeba muškáty z truhlíku vybrat, ostříhat na tři očka a pokrátit kořeny. Přesadit do nové zeminy ve vymytém truhlíku a dát je na parapet na okno, ke světlu. Jinak se budou nezdravě vytahovat, jako nítěnky. ;) To, co odlomíte, ustřihnete, klidně zastrčte do vlhké půdy v květináčku, přiklopte sklenicí nebo do igelitového sáčku. Révky se uchytí a porostou. ;) Možná, že je ještě chilku přesvědčujte, ať vydrží. Do půli května je ještě hodně daleko.:) Už se všichni těšíme, že?

mija*
hodnocení

Pořád řeším ty muškáty...i když jste mi dost poradili,tak pořád nevím jestlí ty slabé bíle šlahouny ostříhat celé a nechat jen to staré dřevo nebo ty slabé šlahouny zesilí a zastříhnout je jen z části? Ono na těch slabých šlahounech ani očka nejsou abych je zastříhla na 2 nebo 3 očka jak jste mi radili, jsou to jen šlahouny.

Ještě je brzo, ještě to, co sestříháte, v pohodě doroste. Když nesestříháte, budou to nehezké, řídké vytáhliny. Potřebujete, aby se rozkošatily. Klidně je omelte na pahýlky. Budou se o to více snažit. ;) Vůbec se nebojte. Když se začnu takhle bát, řeknu si: No, když se to nepodaří, v květnu koupím nové. Budou všude plné pulty. V obchodech, v super hyper, na trhu. Vždycky se podařilo a já jsem klidně spala. ;) Nebát se a aspoň uvidíte, jak a co si rostlinky dají líbit. Nezapomeňte koupit nový substrát pro musškáty. Je speciální, 6 týdnů se nehnojí a po šesti týdnech mějte připraveno hnojivo na muškáty. Není to žádná velká suma. V Kaufu mají 50 cm truhlíky za 19 kč. ;)

doplněno 05.03.13 16:41:

A až je budete přesazovat do nového substrátu, kořeny také hodně zkraťte. Všechno doroste a nebude překážet zdřevnatělé, zaschlé. ;)

mija*
hodnocení

Díky moc za radu,truhliky jsem už v Kuflandu koupila před týdnem byla tam dobrá cena a já je už měla vybledlé od sluníčka.A ted jsem ty šlahouny ošmíkala a ty "strašilky" *smich* přesadila. Máte pravdu jak neporostou koupím nové.Hezký den přejí.

hahanaj*
hodnocení

2x

Tak já bych je tedy zkrátila na 2 očka a přesadila do nové zeminy a hlavně chtějí světlo- budou asi dost vysílené .

Není dobré uchovávat je ve tmě . Vím někdo je třeba vyklopí ze zeminy a zabalí do novin . Uklidí to sklepa, ale právě v těch novinách nerostou , ale ve tmě v zemině se hrozně vysílí .

Uvidíte zda se jim bude po přesazení dařit . Máte dost času, kdyžtak si pořídit nové na sezónu.

imrous*
hodnocení

2x

Ahoj. Přesně jak píše hananaj. Razantně zakrátit, hlavně přesadit do nového substrátu . Dát na světlo do chladnější verandy.*palec*

hodnocení

0x

Já bych s tím ještě 14 dní počkala, připadá mi, že venku je ještě takové přítmí, jak v tom sklepě.. A pak jak píše Babkazov, mám to také tak. A už se tak těším, že jdu zasázet za okno alespoň semínka salátu!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]