Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolíčkové pěstování hub

Od: suzymon® odpovědí: 9 změna:

Dobrý den. Tak jsem se rozhodla, že zkusím to "kolíčkové" pěstování hub doma. Koupila jsem si sadbu hlívy citronové a korálovce ježatého. V návodu píší, že se mají použít špalky z listnatých stromů, jako je třeba třešeň, ořech, nebo i vrba. jenomže já doma žádné takové dřevo nemám, mám ale pěkné čerstvé špalky z rakytníku řešetlákového. A to je také listnatý strom, akorát nevím, jestli je to opravdu vhodné dřevo. Nemá tady s tímto pěstováním někdo zkušenosti? Na i nternetu jsem hledala, ale odpověď jsem nenašla. Napsala jsem i tomu prodejci, ale zatím mi neodpověděl, a já bych to už chtěla udělat. Tak jestli někdo něco o tom ví, budu moc ráda.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Ono hlavně jde o to, aby to dřevo, které chceš očkovat bylo čerstvě poražené. Jestli ty špalky co máš už delší dobu někde leží, tak se pro tvůj účel nehodí. Dřevokazné houby mají tu vlastnost že když napadnou strom, okamžitě produkují látky které brání jiným houbám v uchycení aby likvidovaly konkurenci. Je vysoce pravděpodobné, že jestli dřevo někde chvíli leží, už má svého nájemníka který návštěvy nepřijímá.
Hlívu můžeš úspěšně pěstovat i na slámě kterou spaříš párou v igelitovém pytli. To se dělá právě proto aby horká pára zničila jiné houby v substrátu přítomné.
hodnocení

To jo, ale do slámy, nebo do štěpky, bych musela mít sadbu zrnitou, ne ty kolíčky. A já už koupila ty kolíčky. A špalíky jsou čerstvé, k tomuto účelu uříznuté předevčírem. ;)

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, je-li rakytník ovoce, resp. je to ovocný i listnatý strom a máte čerstvé špalíky, tak by to mělo fungovat. Něco ke čtení viz odkaz, kde je zmíněna např. i jeřabina. Zdravím!

hliva-hliva.cz/...

hodnocení

Bene, tak přesně tohle jsem také prohlížela. Ale u tohoto pána jsem teda nenakupovala, protože jsem ho objevila až dneska. Já jsem koupila v obchodě "jedlehouby.cz" Ten má v nabídce právě i jiné druhy. Tak uvidím co se bude dít. Naočkuji teda ty špalky co mám doma a za rok dám vědět. ;)

hodnocení

1x

Možno sa niekomu podarilo vypestovať hlivu na hocijakom listnatom dreve,no ja som v lese okrem buka a sem tam osiky nevidel rásť inde. Pestoval som hlivu na dreve a vždy to bolo bukové drevo. Buď zakopané na stojato alebo položené na ležato. Vždy to musí byť vlhké a tônisté miesto.

hodnocení

Díky, právě že mám tu větev čerstvě uříznutou. To jsem právě četla, že to musí být čerstvé dřevo, maxi 3 měsíce uříznuté špalky a tak dál. To mám nastudované, akorát jsem si nebyla jistá tím druhem toho špalku, protože nikde není zrovna ten rakytník zmíněn. Ale je to ovocný strom a je to listnatý strom, tak snad to bude OK. Díky.

ben®

suzymon - v tom článku v odkazu je zmíněn i dub a buk, což nejsou ovocné stromy. Lepší je však měkké dřevo (a slabší špalky), že prý se tím celý proces urychlí.

hodnocení

To je pravda, dub ani buk ale nemám. Ono jde asi hlavně o to, aby to byl strom listnatý, ne jehličnatý. A to ten rakytník je. Akorát jsem někde četla, že právě nějak záleží na druhu toho špalku. :)

oros*
hodnocení

0x

Před dvěma roky. Kolíčky hlívy jsem použil na pokácený strom (jabloň) a musím konstatovat, že se houby nepodařilo vypěstovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma pěstování hub

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]