Nejste přihlášen/a.
Hezký den, co se děje v zimě s pažitkou a petrželkou na zahradě, to vím. Ale letos jsem dala prvně mezi rajčata na záhon bazalku a nyní bazalka vypadá hrozně. Hnědnou listy a opadávají, asi zimu venku nepřečká?
Bazalku mám venku vždycky jenom přes léto. Mám vždycky velké a silné rostliny a to si nadělám pesto na zimu a letos jsem i mrazila čerstvou spolu s míchanou zeleninou. Ale vakuovala jsem tu směs, jinak mám zkušenost, že zmrazená zelenina a i byinky už pak nejsou tak dobré. Bazalka u nás nepřezimuje a neobrazí. Je to jednoletka. Jednou jsem vyryla do květináče a myslela si, že budu sklízet celou zimu z keříku, ale nevyšlo to. Řekla bych, že nejlepší je bazalku pěstovat přes léto venku, řádně zaštipovat a krásně se rozroste. No a pak si na zimu udělat to pesto, nebo jestli máte vakuovačku, tak do vakuových pytlíků a zmrazit.
Maky, tak to jsme to udělaly obě stejně. I já rozdávala. Já ji měla i mezi paprikama, prostě jsem ji vrzla tam, kde bylo nějaké místo a krásně mi rostla. Mně se letos dokonce vydařil kopr, kudrnatá a i naťová petržel. Ještě teď mám petrželku kterou mohu konzumovat. Té mi je také líto a také mám škuby experimentovat a dát ji do nějakého většího květináče na zimu. Tu kudrnatou asi ale ne, spíše tu placatou naťovou, ta má tendenci obrůstat dobře.
Suzimon, náhodně jsem si přečetla, že bazalka zlepšuje chuť rajčat a proto jsem ji dala k rajčatům. Viděla jsem spokojenost jak u rajčat, tak u bazalky.
No tak prosím, tak teď už to budu dělat pořád. To jsem teda netušila. Ale je pravda, že jsem letos měla krásnou úrodu jak rajčat, tak i paprik. Ale možná to bude také tím, že jsem se letos někde dočetla, že paprikám arajským svědčí občasné hnojení ředěným výluhem z popela ze dřeva. Tak jsem to vyzkoušela, dala do kýble popel z dřevěného uhlí, zalila vodou, udělala jsem to odhadem, nic jsem neměřila. Prostě jsem dešťovkou zalila ten popel, aby byla voda asi tak na šíři dlaně nad tím popelem. To jsem přikryla a čekala týden, občas pořádně promíchala. Pak jsem promíchala a ředila. Také jsem to dělala odhadem. vzala jsem tu menší zavařovačku a nalila do velké konve, doplnila dešťovkou a pohnojila předem zalité rostliny. Za celou sezonu jsem to udělala jenom3x, ale fakt to bylo poznat. Rajčata rostla jako divá a všimla jsem si, že se jim dělaly kořínky na stonkách i metr a půl nad zemí. A ty stonky hodně zesílely a byly takové pevné. No a rajských jseem letos měla opravdu velikou úrodu.
Když jsem měla popel, nenapadlo mne dát ho do vody, zapravila jsem ho přímo do půdy. Příště udělám tu zálivku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.