Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dýně na kompostu nerostou

Od: lizza odpovědí: 12 změna:
Dobry den, na zahrade na kompostu mam zasazene spagetove dyne a dyne hokkaido. Jsou porad strasne male, nevite, jestli jeste vyrostou?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Sice jsem dýně nikdy nepěstovala, ale napadá mne, že když už je po létě, tak v takovém chladu vám již neporostou.:(

hodnocení

2x

Ne, už nevyrostou. Je možné, že jste je zasadila na stanoviště pozdě nebo se jim tam nelíbí nebo jsou to dýněčky okrasné, na parádu.

novak1*
hodnocení

2x

Už jenom zmrznou.

hodnocení

1x
Ona dýně a kompost se vzájemně vylučuje v tom, že kompost se dává do stínu a dýně nutně potřebuje slunce.
pckop1

Rozroste-li se dýně, má kompost stínu dost.

hodnocení

0x

Možná vám ještě trochu vyrostou, protože příští týden hlásí až 18 stupňů, ale v noci už je zima a to nemají dýně rády. Příští rok je musíte dát ven dříve.

hodnocení

0x

Už je zima a tyto dýně už se sklízí. Takže už bohužel nevyrostou. Musíte příští rok vysadit ven pěkné sazenice hned po zmrzlých, to je kolem 15 května. Nebo dát semena do země klidně už koncem dubna a kdyby vylezly sazeničky před zmrzlými, tak je na noc přikrejte třeba obráceným květináčem. Já jsem to tak jednou udělala a sazenicím se nic nestalo. Ale mám raději už předpěstované, tohle jsem tenkrát udělala, protože jsem kvůli něčemu nemohla nic předpěstovat. Moje kamarádka to ale tak dělá pořád kvůli tomu, že zase nemá doma místo, aby si udělala sama sazenice. Ale je to poznat na úrodě, vždycky mám větší úrodu a dříve sklízím.

liska5

Dýně nemá ráda přesazování a klíčí velmi rychle, takže po zmrzlých semena do země a stihne ještě hodně plodit. Já na noc dávala na choulostivé rostliny netkanou bílou textilii. A když hrozil mráz i mokré prostěradlo.

Liško, já ale nemluvím o přesazování. Já mluvím o sazenicích, které si vypěstuji doma a které mají v květnu už krásně prokořeněný celý květináček. A sazenice dýní se přece také samozřejmě prodávají jako třeba sazenice okurek a rajčat a tak dál. A já mám ve zvyku říkat tak jak to je ze zkušeností a navíc mnohokrát posílám i foto. Ale vy to děláte jinak, a vyhovujete Vám to. Do toho se plést nebudu. Já mluvím o svých zkušenostech. ;)

liska5

Suzy, vím, že se i prodávají. Jen jsem se jednou dočetla, že dýním vyhovuje vyklíčit rovnou na svém stanovišti. Tak jsem to tak dělala. I do kompostu jsem je sázela, protože ten hřeje.

Jinak pro tazatelku. Říká se: "Co léto neupeče, září neuvaří." A tak holt sklidí před prvními mrazy malé plody. Může je aspoň použít i jako dekoraci.

Lisko, on se dneska člověk dočte různé informace, a ty nemusí být zrovna směrodatné. Určitě to sama znáte. U těch dýní to mám osobně roky vyzkoušené. A ještě to platí také na cukety. Navíc se kolikrát i stane, že sousedce sice semínko vzejde a má krásné rostlinky, ale do rána má utrum, protože malou rostlinku celou sežerou slimáci a musí dávat do země semena znova a to už citelně oddálí vývoj rostliny a pozdější sklizeň. Jednou touto metodou neměla ani jednu cuketu. Já jich měla naštěstí hodně, tak si chodila mně. A to nemluvím o tom, že v dnešní době nejenom že jsou semena předražená, ale také jsou nekvalitní a ne všechna vyklíčí. Takže já si předpěstuji všechno, co předpěstovat jde a mám klid.

Jo a ještě k těm různým informacím. Já zase někde četla, že se na kompost nemají žádné dýně sázet, protože ho prý jednak vysilují a že se jim tam kupodivu nedaří. Už je to dávno a ten článek nenajdu, ale četla jsem to. Také jsem se tomu divila, protože jsem si říkala, že právě na tom kopmpostu by se jim dařit mělo.

Také jsem četla, že na kompost se nemá nic sázet, že je potom vysílený. Nevím, jestli je tato informace "směroplatná".:-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]