Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je s ananasem?

Od: lukyn1988 odpovědí: 7 změna:
Zdravím,
mám problém s ananasem. Vypadá tak nějak divně. Listy mu polehly, některé jsou ohlé a v místě ohnutí jsou žluté skvrny, nové listy v růžici se ztenčily, zúžily, jsou menší. Myslel jsem si, že mám malý květináč, tak jsem se rozhodl ho přesadit. Měl jsem ho v zemině univerzál s pískem, zaléval jsem ho jednou za vyschnutí, nyní jsem ho přesadil do velkého, hranatého květináče cca 18 cm velkého a s univerzál zeminou+rašelinou. Poradil mi to kolega, který ho má, ale v zemině na orchideje s trochou rašeliny.
Děkuji za vaše rady. Přikládám fota.
Lukáš S.

Co je s ananasem?
Co je s ananasem? #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lukyn88
hodnocení

0x

Ještě jsem zapomněl, že při přesazení byl bál celkem dost prorostlý kořeny, zemina byla tvrdá (asi kvůli písku?). Trochu jsem bál ostrouhal od té tvrdé zeminy, a přesadil jak jsem uvedl výše.

liska5
hodnocení

0x

Obecně se přesazuje na jaře. Neposadils ho příliš hluboko? Pak možná ta velká změna pH mohla zapracovat a do třetice olámání kořenů, jestli nebylo nevhodné, že těmi rankami mohou vniknout choroby. Střed ale vypadá, že je zdravý.

lukyn1988
hodnocení

Moc hluboko? Myslím že ne, schoval jsem po spodek nad kořeny, kde byly otrhány listy před zakořeněním.
liska5

Nejčastější úhyn ananasu bývá z přemokření. Taky jsi zvolil moc velký květináč, má se přesazovat každé jaro do jen o trošku většího a do neutrální půdy. Rašelina zvýšila kyselost. On se teď s tímto srovnává.

lukyn1988

Dobře. A co myslíš teď, co mám dělat? Mám počkat na jaro a přesadit ho do menšího? A použít méně rašeliny? A co se týká přesazování, má se přesazovat prý jen jednou, že ananas to nemá rád.

liska5

Už bych to nechala. Jinak je dobré si před takovým zásadním krokem něco víc přečíst o pěstování. Kyselost rašeliny se dá strhnout hrstičkou dolomitického vápence, nebo třeba jemně podrcenými vaječnými skořápkami, které se vmísí do povrchu substrátu v květináči. Jestli poradnu pro ty teplomilné druhy, tak při Botanické zahradě v Praze, Na Slupi. Pro osobní návšěvy to bývalo každé úterý.

lukyn1988
hodnocení

Dobře, děkuji moc. Co se týká toho čtení, našel jsem plno návodů, ale mám z toho hlavu v pejru, a všude píší něco jinýho, takže jsem se obrátil sem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]