Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mochyňka / lampionek = Physialis a je jedlý z ČR

Od: herd® odpovědí: 4 změna:

V údolí jsem narail na "oranžové lampionky". Které názvy jsou správné? Mochyňka, mochnička, Physiális,lucernička? Nebo

Je to totéž ovoce jako physialis ze supermarketu? Je to jedlé? Není to nějaká divoká/planá varianty bez chuti? Vypadalo to stejně, kulička uprostřed

Nejsem si jistý tak jestli není jedovatý za určitých podmínek (nedozrálý)

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Zdravím , jedná se o mochyni židovskou (oranžová) a mochyni peruánskou (žlutá) . Obojí je jedle , ale nejčastěji se jí ta peruánská . Pozor , jí se jen kuličky , celá rostlina je jedovatá. Je to krásná podzimní dekorace :)
Mario
doplněno 29.09.22 16:11: Peruánská
doplněno 29.09.22 16:11: Židovská oranžová
Mochyňka / lampionek = Physialis a je jedlý z ČR
Mochyňka / lampionek = Physialis a je jedlý z ČR #2

hodnocení

5x

Já je pěstuji, ale pozor, jedlé jsou jen ty které nemají ty sytě oranžové lampionky. Za prvé mají malinké plody a za druhé jsem četla, že mohou způsobit i zažívací potíže. Takže já bych to neriskovala. Ta co pěstuji já je ta peruánská jedlá mochyně, v obchodech se prodává pod názvem Physalis. PosílámVám fotky, púrávě mi totiž dozrávají a také mámty ozdobné červené, tak jsem Vám o vyfotila abyste viděl ten rozdíl. Já si teda každý rok předpěstuji sazenice, ale také se mi samovolně vysemení, ale ty nemají tolik ovoce jako ty, které si předpěstuji. A nikdy není jejich kalich oranžová, je krémový. A ovoce je moc dobré a má plno vitamínů. Když si ho schovám a nesním to všechno najednou, tak mi vydrží až do vánoc. Na druhé fotografii máte oba ty plody k porovnání. Je jasné, že ta prťavá oranžová je ta židovská mochyně. Já bych ji teda raději ani neochutnala. :)

Mochyňka / lampionek = Physialis a je jedlý z ČR #3
Mochyňka / lampionek = Physialis a je jedlý z ČR #4

hodnocení

2x

Utrhněte až u země, z lampionku opatrně vyberte třešničky a pak celou pověste hlavou dolů a nechejte usušit. Odstraňte suché listí. Pak vám, ve váze bude dělat parádu celou zimu nebo oživí vánoční kytici.

hodnocení

2x

Hlavní rozdíl je ten, že ty oranžové lampiony na sušení - židovská třešeň je trvalka, mohutně se rozrůstající a používá se k sušení. Na jídlo raději ne. Ty malé žluté ze supermarketu jsou plody jednoleté rostliny, která u nás nepřečká zimu. Měli jsme zrovna letos ze semínka, ale zdály se mně úplně bez chuti. Kdysi po revoluci jsme měli úplně stejné, ale ty byly velice sladké.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]