Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poznáte odrůdu a jak ji vylepšit vzhled/kvalitu

Od: elvina odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny zahrádkáře,toto je poslední druh,zelených jablek( mám je nejraději,nejsou přeslazené),co zůstal po tatínkovi,jak ho zachránit,díky.

Poznáte odrůdu a jak ji vylepšit vzhled/kvalitu

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

6x

S jabkama teď už nic,ale příští rok provést na jabloni řez a hned od jara stříkat,jako první postřik proti přezimujícím škůdcům.Jablko máte napadené sazovitostí.Prevence je stříkat proti strupovitosti jabloní,je to pozdnější postřik.

elvira
hodnocení

Jsem ráda,že se to dá ošetřit a ten pozdní postřik,až po sběru jablek,takže ještě letos?

A pak na jaře druhý? Ten jařinec je také mírně nahnědlý,co s tím?Díky.

mate59

Ne, teď už jabka nezachráníte,tyto budou vhodné na mošt, nebo nějaké okamžité spracování.Postřik dělejte v období od fáze růžového poupěte (před květem) až do 2 týdnů po odkvětu,provádět pravidelně v intervalu cca 14 dní postřik přípravky proti strupovitosti (cca 4 postřiky).Postřik vám poradí v obchodě,výběr je veliký.

hodnocení

5x
www.stareodrudy.org - ajsa1@seznam.cz - zkuste napsat tento dotaz na email pana Peška, to je odborník na staré jabloně .Když jsem něco hledal,vždy mi vyšel vstříc.

liska5
hodnocení

4x

Postřik a třeba ještě odebrat rouby a zjara je naroubovat třeba na planou jabloň někde v úvoze. Měla jsem jeden takový cvičný stromek kousek od chalupy, má troje jablka.

elvira
hodnocení

Tak to je zajímavé,ale to roubování asi nikdo nebude dělat.Ještě měl otec druh,kterým říkal ~hedvábné~ a ~ skleněné ~ to při dozrání "zvonilo", tak napnuté zelené jablíčko,bohužel dnes už nejsou ty staré druhy,přeškoda.ˇUplně z něj stříkala šťavnatost a to bylo nejlepší.

Na roubování jabloní není nic složitého. I začátečník může mít štěstí. Chce to ale už teď najít podle listů plaňky abys to na jaře neroubovala na višeň.
Na youtube je spousta návodů jak na to.
liska5

I dnes existuje u nás v republice několik sadů starých odrůd. Takový genofond. Tam bych se obrátila s dotazem. Třeba zajet na pokec podle bydliště. Teď koukám, že už to jaraz doporučil.

A k tomu roubování. Tak se něco nepodaří, ale pár se jich ujme. A vo vo vo tom to je.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]