Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskliny na javoru a stinky v praklinách

Od: bronya* odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu k praskání javoru. Asi 7-letý, doposud prosperující javor Acer platanoides ´Crimson King´ letos na jaře praskl. Prasklina se během léta zvětšila na asi 1,5 m a také se vytvořily další menší praskliny po celé délce kmene. V některých prasklinách jsme našly uhnízděné stínky. Jaké jsou důvody toho, že kůra javoru během jednoho roku takto mohutně popraskala? Ještě bych zmínila, že na zahradě trpíme invazí mravenců. I na javoru jich pochodovaly celé zástupy vzhůru do koruny stromu. Může nějak souviset?

Praskliny na javoru a stinky v praklinách
Praskliny na javoru a stinky v praklinách #2
Praskliny na javoru a stinky v praklinách #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, řekl bych, že prasklina je na severní straně (podle výskytu lišejníku). Důvod praskliny neznám (mráz=?, jarní silné sluníčko a nezavápněný kmen=?), ale jako původce bych vyloučil stínky i mravence. Mravenci zřejmě nalezli na stromě mšice a stínky mají k bydlení v prasklinách hnilobné vlhko, které mají rády. Obávám se, že strom nezachráníte. Zdravím!

doplněno 25.09.22 21:30:

To můžete zkusit, ale až rány vyčistíte (vyškrábete hnilobu a hmyz). To poškození je velké, tak je výsledek nejistý.

doplněno 25.09.22 22:02:

Nemáte zač.

bronya*
hodnocení

Myslíte, že nepomůže rány zatmelit?

bronya*
hodnocení

Děkuji za odpověď a za radu. Vyzkouším. Strašně by mě ale zajímalo, co takové poškození způsobilo a jestli nemůže ohrozit i jiné stromy. Vygooglila jsem, že existuje jakási korová nekróza wikiwand.com/... Další možnost třeba rakovina javoru eagri.cz/... Popis tohoto onemocnění celkem odpovídá. Menší praskliny vznikly tak, že nejdřív se kůra jakoby propadla - při zmáčknutí byla cítit propadlina v kůře. Nakonec toto místo prasklo.

liska5
hodnocení

0x

Možná by stálo zato oslovit nějakého arboristu, jak ten to vidí. Jestli to vyškrábete na zdravé dřevo, ošetříte proti houbovým chorobám, zatřete stromovým balzámem, dodáte podzimní hnojení, pořád to bude strom s nejistou budoucností.

bronya*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za komentář a rady. Pokusím se udělat pro strom maximum, opravdu bych ho chtěla zachránit. Je to nejdůležitější strom naší zahrady. Poskytuje tolik potřebný stín na terase.

A ještě otázka - kde sehnat takového arboristu? Já mám ve svém okolí pouze ajťáky.:)

janaspl

Asi se může jednat o korovou nekrózu. Ošetřením balzámem a přetřením kmínku vápnem nic nezkazíte. Take bych na jaře přihnojila dusíkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]