Nejste přihlášen/a.
Už je sice nepěstuju, ale vyndavala jsem cibulky ze země, přezimovaly ve sklepě a na jaře jsem je zase vysazovala.
Gladioly byly dlouho moje hobby. Touhle dobou už měly odstraněné stvoly s květy a listy začínaly žloutnout. Vyndavala jsem je opatrně podrytím zhruba v půli října. Nechala na nich nať, jen jsem obrala brut a nechala si z nich na rozpěstování ty největší korály..Pak jsem vyndané mečíky otryskala hadicí na trávníku a jak oschly dala jsem je do přepravek do bytu, vyloženě na teplé místo a to nejmíň na tři týdny. Pak už nať zaschla, protože živiny se přestěhovaly do hlízek a mohla jsem ji opatrně ukroutit. Hlízky jsem prohlédla, vyřadila ty s fleky a hnilobnými místy a uložila lísky na noviny na suché a chladné místo. Do garáže, kde se netopí, ale nemrzne. Vzácné kusy jsem opláchla v Previcuru a ještě balila do ubrousků. Takto přežily zimu a pak jsem je sázela v době, kdy se objevila na jabloních poupata. To je tak konec dubna. Před výsadbou jsem je mořila. Stačil někdy roztok hypermangánu .. Sázela jsem je tak, aby nad hlízkou byla zemina na tři výšky hlízy a pupeny na hlíze byly na horní straně. Do mokrých půd je dobré je podsypat propustnou vrstvičkou písku. Nejsou vhodné větrné polohy, že se snadno vyvrací. Pak velké vyvázat k tyčkám. Klas se sklízí, když rozkvete první květ. ostatně ve váze dojdou. Nenechávat na záhonu odkvetlé mečíky, vyčerpává se hlízka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.