Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

HAWORTHIA FASCIALA pěstování?

Od: anonymmka odpovědí: 4 změna:
Máte někdo zkušenosti z pěstování? Četla jsem hodně na internetu.
Ale spíše bych rady od někoho kdo pěstuje.
Viděla jsem na internetu...že může mít žlutý i ošklivý listy. Ale jaksi jsem se nedočetla čím to může být. Asi možná přebitečnou...vodou. Děkuji všem .

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Tyto "Zebriny" jsem pěstovala už jako malá holka. Jsou velmi nenáročné. Vás zřejmě na internetu matou doporučení, která si odporují. Ono je to tím, že fůra článků je překladem z jiných jazyků, tím pádem jsou to rady z různých koutů Země. Proto je potřeba si vybrat rady, pocházející z našeho "Severního mírného pásma", ne z oblastí subtropů či tropů... Doporučení shrnu: Rostlina pochází z Afriky, tedy je to pokojovka, nelze ji pěstovat venku na skalce. Je to sukulent, tedy potřebuje víc vláhy než kaktusy, ale méně než byliny či dřeviny. Zálivka – klidně kohoutkovou vodou = dodává vápník, ale 24 hod. odstátou a až po skoro vyschnutí substrátu. Při přelévání hnije a mohou popraskat listy = úhyn rostliny. Zemina musí být kamenitá (drobné kamínky) s přídavkem humusu, agroperlitu a kopaného (žlutého) písku + vždy dobrá drenáž. Umístit přímo na okno = potřebuje maximum světla, ale přes silný polední úpal (zvlášť v létě) mírně přistínit, jinak se barva listů mění na žlutou – rezavou – až načervenalou se suchými (hnědými) konečky listů. Není nutné období klidu, ale bez tohoto období klidu v zimě a slunka v létě, nepokvete. Přesazovat po 2-3 letech, spíš do mělčího a nevelkého květníku, hnojit tak 1x s jarem, 1x začátkem podzimu. Kvete až jako starší rostlina. Nezalévat do růžice listů – hnití. Pokud již úspěšně pěstujete některé Aloe, Hawortii = Zebrinu, pěstujte stejně. Tak ať se zadaří. Ida

doplněno 24.09.22 18:58:

Sukulent rodičů je v ohromném květináči, kde se kořeny dusí a topí v nadměrném množství slehlé zeminy, kudy nejde ke kořenům vzduch, bez kterého se jim nedaří. Řekla bych, že u dna chybí i drenážní vrstva (možná i odtokový otvor), takže se tam drží stálé vlhko, možná je zemina i zkyslá. Světla ale má méně, než by potřebovala => růžice nejsou pravidelné – listy se stáčejí se ke světlu. Já bych si hned namíchala (či koupila) sukulentní substrát, vyhodila veškerou zeminu z květníku i od kořínků, pak bych oddělila ty 2 růžice na fotce nahoře a dala každou do svého malého květníčku (ten zbytek do 3. květníčku) s 1,5cm vrstvou drenáže. Můžete taky dát obě 2 do květníčku širšího, ale mělkého (mističky s odtokovým otvorem). Kořeny by tam měly být spíš trochu natěsnané, než s místem pro mnoho substrátu. Hawortie nemají mohutné hluboké kořeny, a je potřeba, aby byl celý květníček dobře prokořeněný, jinak se kytky budou opět topit. Než se kořínky sžijí s novým substrátem (tak 2-3 týdny), zavlažovat velmi opatrně. Přesazovat by se mělo s jarem, ale tady jde o záchranu, tedy hned, a tuto zimu bych vynechala zimní období klidu a nechala kytky růst na co nejsvětlejším a nejteplejším místě. Ida

anonymmka
Moc vám děkuji.
anonymmka
Naši mají tuhle ale docela ošklivou.
HAWORTHIA FASCIALA pěstování?
anonymmka
Dobře zkusím ji zachránit. Podle vašich rad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]