Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chci zasadit několik ořechů. Mám je zasadit hned nebo až na jaře? Jak je do jara uskladnit?
Děkuji
Teď, ale je to hloupost. Každý rok vytrhávám desítky malých ořešáků, co si na zahradě zahrabala na zimu veverka. Ta si to snáší z okolí a pak to roste na záhonech mezi petrželí... Není jasné, co to je, a čekat přes deset let a zjistit, že budu mít obrovitánský strom s mrňavými ořechy nebo jinak nevhodnou odrůdu. Ty ořechy nemusí vypadat, jako ten Tvůj. Nevíš, čím byl opylen. Ořešáky se kupují - roubované odrůdy, podnož podle podmínek, kde porostou. Víš pak, jaké plody čekat.
Vloni mě tchýně dala ořech. Pokud ho chci, tak jedině ted hned, potřebuji upravit zahradu a vadí. Stromek malý, v polovině září ještě samý list. Tak jsem ho vykopal, u mě zasadil a do týdne listy zhnědly a opadaly. Řekl jsem si, uvidíme jak na jaře a kupodivu, krásně se chytnul bezvadně prospívá.
Klidně bych do toho šel teď.
Zasadil bych koncem října,ale múže se ti stát,že nebude rodit vúbec nebo třeby za 10-15 let.Za mne dát do cukroví a koupit nový ve školce,umí rodit za dva,tři roky.
S roubovanýma mám špatné zkušenosti, sehnal jsem většinou krátké špičáky a ty nechtěly růst, takže ne za dva tři roky, ale tak za 5 let jsem se dostal na nějaký vysokokmen, protože ořešák se pak sklání k zemi a chtěl jsem pod nima chodit. Jinak z ořechu jsem sadil po jednom do květináčků-asi 5 až 10-písek a dal to přes zimu do skleníku. Na jaře něco vyšlo a na přelomu května/června jsem to sadil ven. Jeden začal rodit po 8 letech, druhý po 13 a třetí ořešák popelavý co jsem koupil někde na aukru tak po šesti letech rostě pomalu a úrody se asi nedožiju. Ake jako jo, ten Mars je asi lepší než ty semenáče, tam člověk neví co z toho přesně vyleze.
jo a ořech nemusí vyjít hned na druhý rok, někdy to přeleží do dalšího roku, takže jsem měl jednou štěstí, podruhé jsem si počkal, je to nejisté a nadlouho.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.