Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úklid po těžbě v lese

Od: winki2 odpovědí: 8 změna:

Přátelé zájímá mne jestli se mají nějakým způsobem odstranit větve po těžbě smrkového lesa.

U nás po vytěžení lesa zůstaly zbytky (větve) tam jak padly a les vypadá hrozně. Nedá se v podstatě ani projít.

Revírník mi řekl že větve jsou vlastně jako hnojivo. Co já vím dříve se větve musely naházet na hromady a nebo spálit.

Jaký názor máte Vy?

Dík

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

majsterjoe*
hodnocení

0x

Tak posbírat a vzít si je na otop. A ještě člověk udělá něco pro les.

Pro les nic, leda tak pro sebe.

sanyo*
hodnocení

0x

Asi tedy záleží, kdo je majitel lesa. Protože větve a klestí je zdrojem příjmu majitele, firmy to musí po sobě zpravidla uklízet a dávat na centrální hromady, kam za nějaký čas přijede kamion a na místě to zpravidla podrtí, naloží a odveze po proschnutí... Vyrábí z toho např. štěpky, brikety a pod. - dřevní štěpka slouží k výrobě tepelné nebo elektrické energie.,.( za dost vysoké ceny pro odběratele finálního výrobku .)

doplněno 17.10.15 23:15:

Ano, jak někdo výše psal, do lesa je ze zákona povoleno vstupovat a mimojiné sbírat suché klestí, spadlé na zem a tuším, jak psal, do průměru 7 cm na konci větve ... V praxi to ale znamená, že nemůžete sebrat majiteli lesa větve, které pochází z těžby stromů, tedy nikoliv větve, které spadly samy ze stromů vlivem uschnutí.. Navíc tam nesmíte bez povolení vjíždět motorovými vozidly..

doplněno 17.10.15 23:37:

jakou povinnost myslíte?

hodnocení

0x

Dle zákona můžete z lesa odvést volně ležící klest do průměru 7 cm a to ještě na ručním vozíku.Pokud byste chtěl odvést tento klest motorovým vozidlem musíte mít povolení revírníka.

buss
hodnocení

0x

Ano, jak kdo. Nemám názor, je na to zákon. Někteří to nechají tak, někteří pálí. Vidím to zde. Asi proč a zda co mohou ví. Chápu, že to shnije a hnojí, otázka, když je to něčím napadené. Když nechají aspoň mám dřevo na podpal a nemusím dělat třísky. Nechávají i spoustu dřeva na topení, zaplať pánbu, nepotřebné klátky, vršky stromů. Topím jen tímto dřevem, co mám za plotem, zadarmiko!
Nemusíte lesem procházet, nikdo vás nenutí, vstupuje na cizí pozemek a podle toho je třeba se chovat. Ale už to tu bylo řešeno.
Podle čeho se musely větve házet na hromady a spálit, uvedete normu?
Co na to zákon o lesích?

doplněno 17.10.15 23:31:

sanyo, podle čeho,, kde mají tu povinnost?

jabraka*
hodnocení

0x

v dnešní době se větve nechávají na místě,vytvářejí tak zvanou biomasu.Lepší postup volí majitelé lesů,štěpkování,štěpka se vrací do lesa.

JB

ria*
hodnocení

0x

U nás na druhé straně kopce vytěžili stromy, vzali kmeny a o zbytek "přírodo postarej se" tak hezčí větve si vzali ti co bydlí poblíž, ostatní větvičky se nechaly na místě.. po půl roce, hlavně přes podzim a zimu to všechno slehlo, skoro jakoby nic.. Pak za těžký peníze město nakoupilo sezenice různých jehličnanů, do půl roku všechno sežrala zvěř a z původně krásného jehličnatého lesu zbyla jenom podivná naplavenina listnáčů.. hm..

olgakuglerova
hodnocení

0x

Dobrý den,

prosím o sdělení jak je třeba uklidit větve po kácení v lese.

Měly by se spálit nebo můžou zůstat v lese, zůstává tam pak hrozný nepořádek. Je to ošetřeno nějakou vzhláškou? Rodina mojí sestry větve nechává naházené na hromadách v našem společném lese pro hmyz, ale je tam hrozný nepořádek.

Děkuji za odpověď .

Kuglerová

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]