Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký je to hřib?

Od: patrikk odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
našli jsme u lesa tyto hřiby z obrázku, nejsme hřibaři, poradí nám někdo co to je? Jestli jsou především jedlé a je možné je sušit?
Díky moc

Jaký je to hřib?
Jaký je to hřib? #2

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

To jsou klouzky. Nejsem odborník, ale houby sbírám odmalička, otec mě to naučil. Klouzky jsou jedlé, musíte sloupnout tu slizkou kůži z klobouku. Mají výhodu, že jako jedny z mála hub tepelnou úpravou netmavnou, omáčka z nich je tedy hezky bílá a ne našedlá jako z některých jiných hub. Sušit bych je nedoporučovala, mají v sobě hodně vysoký obsah vody, vyšší než pevné hřiby. Ale zakázáno to není, možná se sušičkou by to šlo.

liska5

Není už ten klobouk oloupaný?

@liska5 nemyslím si. Když nevěděli, co našli, s největší pravděpodobností to neoloupali.

Teď jsem si přečetla, že to neoloupané nakrájeli k usušení.

Mně teda přijde, že na první fotce už je klouzek oloupaný. Takhle přece neoloupaný nevypadá, ta "kůžička" má skoro oranžovou barvu a bývá na kloboučku i něco přilepeného z lesa. Na té fotce já teda vidím už oloupaný klobouček klouzka.

liska5

Přesně tak, Suzy.

hodnocení

2x

Klouzek sličný. Výborná houba.

hodnocení

2x

Nenašli jste žádné hřiby, ale klouzky. Je zajímavé, že v některých knihách je tato houba uváděna jako KLOUZEK SLIČNÝ, ale v jiných ji nazývají KLOUZEK MODŘÍNOVÝ. Ano, často se nachází v okolí modřínů.

Klouzky jsou chutné houby, ale mají i své odpůrce. Z důvodu slizkého klobouku, což se projevuje hlavně při deštivém počasí. Proto hned při sběru sloupnout klobouček i s nečistotou. Jde to snadno. Jinak Vám klouzky v košíku potřísní slizem i ostatní houby a všechno budete mít olepené.

Ty názvy jsou občas matoucí. Jistě dost lidí zná a sbírá strakoše. /lidově koženka, kačenka, šenkýřka, kožešník, doupenka, bezpráce, husí pupek, jalovčík, doupáček, pastéřka, máselka...a řada dalších názvů/. Tato houba je někde uváděna jako HŘIB STRAKOŠ někde jako KLOUZEK STRAKOŠ. Tak opravdu nevím. Jaga.

nov
hodnocení

1x

Sbírám houby desítky let, ale že se klouzci loupou slyším poprvé. Vždycky jsem je otřela rukou od jehličí už v lese, doma pak třeba papírovou utěrkou. A že je slizký mi nikdy nevadilo.

My jsme je vždycky loupali, tak jen předávám, co jsem se naučila v dětství.

Klouzka skutečně jedině oloupat i s tou kůžičkou na klobouku. Dělám to hned v lese a protože potom mám ruce i nůž olepené od slizu, mám v kapse papírové kapesníčky na otření rukou i nože. Tento kapesníček zpátky do kapsy a vyhodit až doma! Jaga.

guma

Nikdy neloupu.

liska5

Já loupu jen ty velké.a kudlu otřu o strom. S těma mrňavýma si nehraju.

patrikk
hodnocení

Skvělé děkuji, odhadovali jsme to má klouzka, ale nebyli vůbec jistí.
Zapomněli jsme sundat ten slizský povlak a nakrájeli k sušení.
Vadí to moc?
Díky
liska5

No, jedovaté to nebude, jen to bude poněkud tužší a bude to dlouho schnout. Tak to zavařte do polévky v polovině sušení.

patrikk
hodnocení

Děkuji, zkusíme to nechat usušit tak jak to je ikdyž jsme ten sliz nestáhli z klobouku dolů, snad se to bude dát jíst.

Kdybyste našli další klouzky, na klobouku je taková kůžička se slizkým povlakem a ta se loupe celá, neodstraňuje se jenom ten sliz.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]