Dobrý den, prosím o radu. Mám monsteru adansonii a vůbec se jí nedaří - viz foto. Na listech se objevují fleky, které proschnou. Na spodní straně jsou občas vidět malé černé tečky. Zkoušela jsem stříkat proti škůdcům, ale nemělo to efekt. Má někdo radu, co by mohlo pomoci? Předem děkuji.
Já jsem přesvědčená, že zahnívá, že hodně zalévte. Snáz snáší sucho než mokro. Já bych ho rozstříhala, ale snad až na jaře. Kus stonku a pak 2 listy-do vody zakořenit. Za pokus to teď stojí. Cca 20 cm stonku + 2 listy a do vody s nim. Ten zbytek nezalívejte, třeba se vzpamatuje.
Možná tam je nějaký savý škůdce /na něj Mospilan/ , ale přidala se nejspíš nějaká houbová choroba v důsledku přelévání. Má květináč s dirkou? Pak je dobré ho z toho obalu vyndat a místo něj jen podmisku, aby bylo vidět, jestli v obalu nejsou kořeny v příliš mokré půdě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.