Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak správně sbírat v lese houby

Od: emca odpovědí: 4 změna:
Když uvidím v lese jedlou hřibovitou houbu,tak jaký způsob ji získat ven je správný,vytrhnout ji z kořenem,ulomit rukou dole u nohy a nechat podhoubí,nebo řez nožíkem těsně u kořene houby?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

10x

Zdravím. Pan dr. Smotlacha = nejuznávanější mykolog, vždy ukazoval v Receptáři, že houba se má vytočit z podhoubí i s celou spodní částí nohy (třeně). Druhy, které mají na konci třeně ještě pochvu nebo kalich, vykroutit i s ní. Kořeny houby nemají, vyrůstají z podhoubí. Kdyby se houby vytrhávaly, tak by se zvedlo všechno podhoubí i s okolím, a tím by se to zničilo. Ida

Á, makk je rychlejší a má pravdu.

Takto mi to právě vysvětloval i ten kamarád. Já to jen špatně interpretoval. Sám jsem totiž dříve houby uřezával nožem a ten známý mi říkal, že se to má "vytáhnout" i s nohou.

makk
hodnocení

5x

Já zas slyšel, že se má vykroutit.

hodnocení

2x
Kamarád houbař mi kdysi říkal, že se má houba vytrhnout celá i s kořenem.
Když ji prý ulomíte nebo odříznete, tak podhoubí může začít kvůli tomu hnít.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]