Nejste přihlášen/a.
Návazný dotaz, jaké máte zkušenosti s lisem na ovoce? Máte nějaký vyzkoušený? Případně v čem následně mošt pasterizujete?
Děkuji za radu
0x
Nevím zdali je nějaká specielní odrůda na moštování - ale např jak je v článku evedeno Průsvitné letní- nevím ...nevím...co je v létě tak se sní. Většina jablek je k dispozici na podzim - druhá půlka října a já co se neuskladní tak dám do přepravek a hurá do moštárny. Osvědčilo se mi smíchání všech odrůd, výtěžnost cca něco málo přes polovinu hmotnosti jablek / cca 55 - 60%/. Nejlepší je ten první lok ještě v nebo před moštárnou. Mošt dáme do 2 nebo 5 litrových nádob a šup s nimi do mrazáku. Tj ničím nekonzervujeme / leda zimou/mrazem/ ani nepasterujeme.
0x
Mošt jde dělat ze všech druhů jablek, kromě letních, to prostě není ono. My ho většinou rozdáme, něco se zamrazí a kdysi jsem ho i zavařovala. Pak sice nechutná jako čerstvý, ale je to takové zvláštní.
0x
0x
Vyborné na mošt je Matčino a nebo Rubín,kdysi mi to poradil jeden pěstitel a měl pravdu.Letos mají dobrou úrodu.Letní a zimní nejsou vhodné.Pasterizuji ve velkém nízkém smaltovaném hrnci.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.