Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, už druhým rokem se snažím vypěstovat Okru a ani letos se mi to nepodařilo. První rok jsem předpěstovala v květináčích a rostliny postupně odumřely a vyrostla jenom jedna rostlinka asi 10 cm vysoká, kde uzrál jeden plod. Pak jsem se dočetla že prý se mají vysazovat semena rovnou na stanoviště, že prý nesnáší přesazování. Tak jsem letos poslechla a udělala jak radili. Rostliny vzešly, trochu vyrostly a opět chcíply. No a teď jsem zase našla tohle :
Teplomilná rostlina, původem z Indie. Vyséváme přímo na stanoviště - nesnáší přepichování a přesazování. Konzumují se plody 3. - 5. den po odkvětu, vařené jako příloha nebo konzervujeme v kyselém nálevu. Nedozrálá semena nahrazují hrách. Sušené rostliny s plody využíváme do suchých vazeb.
Jak pěstovat Ibišek jedlý:
Semena vyséváme koncem února a během března do květináčků či kelímků.
V květnu, když pomine nebezpečí mrazů, sazeničky vysazujeme na slunné stanoviště pod fóliové kryty nebo do polyetylénových pytlů se substrátem. Mají v podstatě stejné nároky, jako skleníkové okurky.
Vzdálenost mezi rostlinami by měla být nejméně čtyřicet centimetrů.
Rostliny jsou mohutné a je nutné je vyvazovat k tyčkám.
Během vegetačního období je třeba ibišky dostatečně zalévat a pravidelně hnojit kombinovaným hnojivem.
a v tom návodu na pěstování si odporují, nebo tomu nerozumím. Pěstuje někdo úspěšně tuto zeleninu? Jde mi o to, že tady píší že nesnáší přesazování a pak zase že se má ta rostlina předpěstovat. Takže když ji předpěstuji, tak ji přece musím přesadit. Děkuji.
Ráda zkouším něco nového, semínka si určitě koupím a zkusím pěstovat. Co jsem našla návody na pěstování,opravdu se liší, pokud předpěstujete v kelímku, prý se musí dát pozor,aby se neporušily kořínky. Možná ,mě napadlo, by bylo dobré předpěstovat v rašelinových tabletách nebo v kelímcích, co se s nimi rostlinky přímo sází. Asi bych zkusila dát třeba 1 do skleníku a něco ven. Za rok můžeme porovnat úspěchy a neúspěchy. Jinak děkuji za typ.
Zdravím, Suzy. Ibiškovec pochází z Afriky či teplých oblastí Asie. Tedy je nutné mu dopřát hodně tepla a slunka (přirovnává se k nárokům okurky). Obávám se, že pokud nežijete v nížině Moravy, bez skleníku (či fóliáku) vám venku nebude prospívat, protože u nás jsou rozdíly mezi polední a noční teplotou veliké, pro Ibiškovec nevhodné. Navíc má raději kyselou půdní reakci = nedoplňovat hnojivem Ca. Co se týká přesazování, myslí se tím to, že pokud máte už narostlou rostlinu, již nesnese přesazení = z místa, kde roste, ji vydloubnout a vsadit jinam. Její kořeny si už v zemi vytvořily mykorhizní houbu, a přenesením jinam se kořeny a houba poničí a rostlina nemusí mít sílu na obnovu a zahyne, nebo jen živoří. Výsev – je potřeba vysévat do zeminy s minimem živin = do výsevního substrátu, aby vytvořený kořínek hned nenašel dostatek živin, aby musel v prostoru kelímku živiny hledat = rychle růst a rozkořeňovat se. Proto se vyplatí sít do užších a hlubších nádob než jsou květníky = do kelímků od malých jogurtů + vždy odstřihnout 2 odtokové škvírky po obvodu dna. Pak nasypat 1) drenážní vrstvu (cca 1cm drobný štěrk ze zimního posypu silnic), 2) na to 2cm výživného humusu a 3) dosypat vrstvou namíchanou: z výsevního substrátu + agroperlitu + písku (každého 1/3) a oset. To se dělá v únoru, kdy se topí, takže kelímky dáte na parapet na jižní okno se slunkem a nad radiátor. Odspodu půjde na kořínky teplo, semínka dobře vzejdou a do půlky května by měla dobře prokořenit celý obsah kelímků. Když dorostou k humusu, naberou výživu a semenáčky budou sílit. Je potřeba ale zajistit nejen opatrnou zálivku = nepřelévat a nestát ve vodě, rádi uhnívají, ale i vlhký vzduch = stát nad hladinou vody, přiklopit sklenicí či přetáhnout igeliťák..., ale nerosit. A když přijde doba na vysazení do zahrady, vyklopíte obsah dostatečně prokořeněného kelímku = bude držet pohromadě - do hrsti a překlopíte do připravené jamky. Nic na rostlině se neponičí. Zeminu (venku) nesnáší jílovitou, ale lehkou a bohatou na živiny + 1x měsíčně přihnojit. Tak ať se vám konečně zadaří. Ida
Tak já to ještě jednou zkusím. Ale s těmi kelímky to dělám také tak, vlastně tak pěstuji rajčata, papriky, a dlně, vlastně úplně všechno, co si sama předpěstuji. používám kelímky od jogurtů, a tak. Ty první sazenice jsem měla docela pěkné, ale pak touhynulo. Já si myslím, že to bude kvůli těm výkyvům teplot. Ale mám foliák, zkusím je strčit tam.
Já mám okru rád,jím ji pouze v zahraničí,nejraději dušenou v rajčatech.Až vás vede k pěstování jen to zkusit,v chuti ona moc nevyniká,v bufetovém stolování si ji lidi moc neberou.Nikdy jsem ji nepěstoval.
Já právě okru velmi dobře znám, žila jsem dlouhá léta v cizině, kde byla samozřejmě běžně k dostání a já ji měla moc ráda. Tady jsem napřed ani nesehnala semínka. Ale pak mi kamarádka první semínka přivezla od dcery, která žije v Itálii. Ale tady to prostě nešlo vypěstovat. No a teď už se dají koupit i u nás, ale zase mám ty problémy s pěstováním. No zkusím ještě jednou příští rok, a pak se na to vykašlu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.