Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opékat špekáčky na trnkách?

Od: marionetka odpovědí: 5 změna:
opékat špekáčky na trnkách?
Omlouvám se diktování do mobilu dalo špatný název.
Máme uřezané keře trnek a chci se zeptat zdali se na tom dají opékat špekáčky? Má to i ty modré bobule a nemůže to být jedovaté?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Zdravím , jedovaté to určitě nebude , ale spíš vám to ani nebude hořet . Pokud je to čerstvé a jsou na tom listy , bude to spíš jen kouřit .

hodnocení

4x

Trnkové roští hoří sice dobře, ale musí aspoň pár měsíců vysychat. Hoří ale velmi rychle (jako každé suché roští), takže na tom špekáčky opečete těžko.

Trnky jedovaté nejsou, jsou naopak jedlé, jen to málokomu chutná ;). Pokud budete ochutnávat, tak pozor na zuby - v trnkách jsou poměrně velké, tvrdé pecky. Dužiny tam moc není.

Z trnek se dá vyrobit údajně dobré víno (nepil jsem *nevi*).

Ne údajně, ale skutečně dobré víno! Pil jsem jej, byla to specialita mé babičky. Několik pětilitrových sklenic vždy na podzim "zrálo" nahoře na kredenci.

Pokud má keř silné kmínky, je to velice tvrdé, pevné a houževnaté dřevo, dá se pálit a i jinak využít. Otec si z něho dělal např. kácecí dřevěné klíny.

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, pokud to je čerstvě uříznuté (a nejsou to prořezané suché větve), tak to nebude hořet plamenem, který by špekáček opekl. Zřejmě to ani pořádně nezapálíte, ale kouře bude tolik, že utečete. Zdravím!

liska5

Já myslela, že to na ty trnkové větve napíchne. To by otázka měla větší smysl. Pak by čerstvé větve byly žádoucí...protože největší tragedie je, když přehoří klacek a špekáček spadne do popela...Jedovaté ty větve nejsou. Je to příbuzné švestce...

...Jedovaté jsou z tisu, akátu, škumpy, rododendronu, štědřence povislého...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]