Nejste přihlášen/a.
Trnkové roští hoří sice dobře, ale musí aspoň pár měsíců vysychat. Hoří ale velmi rychle (jako každé suché roští), takže na tom špekáčky opečete těžko.
Trnky jedovaté nejsou, jsou naopak jedlé, jen to málokomu chutná . Pokud budete ochutnávat, tak pozor na zuby - v trnkách jsou poměrně velké, tvrdé pecky. Dužiny tam moc není.
Z trnek se dá vyrobit údajně dobré víno (nepil jsem ).
Ne údajně, ale skutečně dobré víno! Pil jsem jej, byla to specialita mé babičky. Několik pětilitrových sklenic vždy na podzim "zrálo" nahoře na kredenci.
Pokud má keř silné kmínky, je to velice tvrdé, pevné a houževnaté dřevo, dá se pálit a i jinak využít. Otec si z něho dělal např. kácecí dřevěné klíny.
Dobrý den, pokud to je čerstvě uříznuté (a nejsou to prořezané suché větve), tak to nebude hořet plamenem, který by špekáček opekl. Zřejmě to ani pořádně nezapálíte, ale kouře bude tolik, že utečete. Zdravím!
Já myslela, že to na ty trnkové větve napíchne. To by otázka měla větší smysl. Pak by čerstvé větve byly žádoucí...protože největší tragedie je, když přehoří klacek a špekáček spadne do popela...Jedovaté ty větve nejsou. Je to příbuzné švestce...
...Jedovaté jsou z tisu, akátu, škumpy, rododendronu, štědřence povislého...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.