Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká to je houba?

Od: babkazov® odpovědí: 4 změna:

Co to je, prosím, za houbu? V Ostravě v trávě pod lípou.

Omlouvám se za fotku kopřiv, nějak se mi nezadařilo. Napravím to.

Jaká to je houba?
Jaká to je houba? #2

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

4x

Podle mne hřib kovář. Nejvíc jsem jich našla minulý týden v nízké trávě v prostoru smrk-bříza v zahradě, kde dělám.. Většinu jsem snědla. Ale nemají tu houbovou chuť, takže do směsi nebo nakyselo. Něco jsem krátce povařila a zcezené dala do mrazáku. Nohy bývají brzo červivé. Když se rozkrojí, tak jsou po chvíli takoví našedlí. To není modrá..Jinak jsem váhala, ale už třetím rokem tam jsou, tak jsem je určila a začala sbírat. Píše se o nich, že se mají dobře provařit, jinak mohou způsobit žaludeční obtíže. Asi jsem to dodržela, protože nic jsem nepozorovala a jedla jsem je několik dní po sobě v různé úpravě. Jen ta chuť tam nebyla.

doplněno 31.08.22 13:43:

V případě možné záměny se satanem jsem spoléhala na to, že satan se vyskytuje vzácně a v teplejších oblastech a tady je spíš chladnější podhůří. A pak mne uklidnilo, že když satan dobře provařím, tak mne nezabije. Ten jed je v syrových. Jsem houbomil a zatím mi "prošlo" více potenciálních jedůvek.

hodnocení

3x

Modrák, hřib kovář maximálně koloděj ten má ale nohu víc do žluta. Záměna se satanem není pravděpodobná protože satan je velmi vzácná houba, dokonce tak že je zákonem chráněná a naprostá většina satanů má sytě červenou nohu.

hodnocení

2x

Dle ženy je to kovář ve Slezsku siniok plete se to se satanem

hodnocení

Děkuji za odpověď. Pro jistotu jíst ale nebudu. ;) Vždycky jsem si myslela, že nejrychlejší na světě je světlo. Mýlila jsem se. Červíci! Ti jsou rychlejší. Včera houby nebyly, nevyrostly a dnes už jsou červivé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]