Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stromek na krytý balkon

Od: ln odpovědí: 10 změna:
Ahoj, rozhkduji se pro muj první stromel na balkon. Nebudu ho zimocat uvnitř.
Mám několik variant, ale nemohu se rozhodnout.
Přednost bude mít ten stromek, který má obecně nejvyšší šance, že na balkoně vydrží. Potřebuju aby byl stromkovitý tvar a aby byl okrasný květem nebo plodem...
Zmarilka - nikdo ji nepěstuje, nemohu nic dohledat. Asi bude náročná, prý lidem nekvete
Kalina bondantská- místo zmarilky, ale kvete moc brzo, to jeste na balko e nebudeme mít ani posezení. Navíc nemohu dohledat ze by to nekdo pestoval na balkone.
Tresen - o te uvazuji nejvice. Uz jsem jich par na balkone videla. Ale spousta jich beni samosprasnych, potrebují jinou tresen, nekomu lry plody upadnou driv nez dozraji. Nekdy ani vcely bedoletnou a neopyli. Nevim. Ale tak aspon by treba kvetla.
Jablon - dtto viz tresen
Vrba - narocna na vlahu, u nas bude spis sucho
Fik - malo mrazuvzdorny, nechci ho prenaset nikam mimo balkon.
...dal nevim :(

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ale i ty stromy které jste jmenovala, na blakoně zimu v květináči nepřežijí, protože jim zmrznou kořeny. To byste musela nějak pořádně obalit ten květináč a stejně to bude risk. Ledaže by byl balkon uzavřený, teda kompletně zasklený, ale i tak je to riziko.

ln
hodnocení

A co byste mi doporucila tedy na balkon celorocne (krome levandule, netresku...)
Co by vypadalo jako stromek? Neco co by opravdu prezilo...

To Vám bohužel nedoporučím, protože v našem podnebí je nemožné nechat stromky celou zimu venku na balkoně. Ono je něco jiného zahrada, když jsou kořeny hluboko v zemi a nějaký květináč, který rychle promrzne a máte po parádě.

jarinek*
Mě se moc líbí Arónie. Dvě, keře, jsem měl roky v květináčích. Kořeny samozřejmě mráz nezničí, to je mýtus. Máme mnoho rostlin v květináčích, bez obalování. Často ovšem někomu rostlina uschne. I v zimě se musí zalít, pokud je zemina suchá. Samozřejmě nemluvím o vyloženě teplomilných druzích.

Tak vidíte, dlouho nic a najednou se dobré rady objevily. Tak třeba se Vám bude některá z nich líbit. Mně teda stromek v květináči v zimě zmrznul a to ani nebyl na balkóně, ale v garáži, takže přece jenom nějak chráněný. Takže já radila dle svých zkušeností. Nebo bude také záležet na místě, kde bydlíte, nevím. :)

hodnocení

1x

Mám mnoho let na balkoně dva smrčky v květináčích, balkon je krytí jen částečně, přední stěna je volná a daří se jim dobře. Vypěstovala jsem si je z malých semenáčků, ted mají asi metr.

liska5

To máš dobré na Vánoce. Nazdobíš, nasvítíš, ani nemusíš tahat do tepla.

Na můj malý balkon by se vešel leda smrček konica.

Jo jo, na Vánoce i na Velikonoce dostanou vždy nějaké ozdobičky, balkon je totiž u ložnice a když se ráno probudím, tak hned zkrze prosklené dveře na sebe máváme. *smich*

liska5
hodnocení

0x

Měla jsem tři různé druhy muchovníků Amelanchier keříkový ve velkých květináčích. Kvetly a plodily od koupení, kdy byly sotva půlmetrové. Po 7 letech byly velké, jako já a na malém panelákovém balkoně už nebylo místo. Žádný škůdce, žádné nemoci, mráz vydržely. Jeden z těch květináčů jsem jednu zimu neobalila a přežil to. Jediný nepřítel byl kos. Objevil ty chutné kuličky a tak jsem musela koupit tu jemnou zelenou síť proti ptákům.

liska5

Muchovníky jsou i stromkové. Jen ty jsou moc vysoké. Máme na zahradě asi 4 metrové. Sklízet se bez štaflí nedají. Ty keřové ale můžete stříhat, tvarovat. Dobře to snášejí. Problém budou veliké květináče. To chce drenáž podmisku a plnit zeminou už na místě, kde keře porostou. Pak s tou vahou nehnete. Taky zálivka, když je balkon krytý. Bude tam sluníčko? Já je měla na JV, takže slunná strana.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]