Nejste přihlášen/a.
Již druhý rok děláme z velkého přebytku rajčat protlak. V konečné fázi přepasírovanou šťávu necháme v hrnci na sporáku vařit až se odpaří přebytečná voda a šťáva zhoustne bohužel ale také zhořkne. Poradí někdo kde děláme případně chybu?
Také dělám protlak, ale nevařím ho dlouho. Na YT jsem asi před 3 roky našla návod a podle něj protlak pořád dělám a je velmi hustý a sladký. Nikdy mi nezhořkl a protože se dlouho nevaří, tak je také velmi chutný a uchová si všechny vitamíny. Já ho teda mrazím, dělám si takové měšce kde mám tak jednu potřebnou porci. Ale může se také zavařit. Já to nedělám, je to zbytečné mrhání elektrikou a ještě ke všemu se tím vařením ničí vitamíny, protože než se všechna tekutina odpaří, tak to trvá dlouho. Ale kdo nemá možnost dát mrazit, tak mu asi nic jiného nezbývá. Posílám foto, právě jsem dodělala včerejší várku. A tím, že se tak dlouho nevaří, tak si uchová krásnou barvu a chuť.
Nevím, zda je tady příčina zhořknutí. Jen vidím rozdíl v tom zahušťování. Mělo by se to pořád míchat a zahušťovat pomalu. Doporučuje se to dělat v hrnci s dvojitým dnem na mléko. Já to vlastně nikdy nezahušťovala. Hned jsem to lila do sklenic, do každé + lžíci octa a zavařovala 20 min při varu, že to zahustím, až jako omáčku, když to vyklopím na cibulovou jíšku, nebo jen přileju do pokrmu.
Tu zkušenost s kupovanými mám taky a to jsem je koupila jen výjmečně. Podezírala jsem plech té konzervičky, že nějak oxiduje a tak protlak zrpkne, nahořkne. Když jsem si vyráběla protlak svůj, tak bylo v receptu, že opatrně zahříváme...Tak jsem měla spíš hustou šťávu, než tu tmavočervenou pastu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.