Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Proč zhořkne rajský protlak?

Od: flodur® odpovědí: 7 změna:
avatar flodur

Již druhý rok děláme z velkého přebytku rajčat protlak. V konečné fázi přepasírovanou šťávu necháme v hrnci na sporáku vařit až se odpaří přebytečná voda a šťáva zhoustne bohužel ale také zhořkne. Poradí někdo kde děláme případně chybu?

 

 

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

2x
avatar mario
Já osobně nejsem zastánce kupovaných výrobků . Co jde , dělám doma . Při výrobě protlaku , opatrně zahřívám a raději dýl stojím u plotny a u toho popíjím víno , než to rozpálit a zkazit to . Kupované protlaky a marmelády , jsou sice výhodné (časově) , ale nestojí za nic . Není nad to , dát si rajskou z domácího protlaku a nebo palačinky s domácím džemem . Doporučuji , jak zde již bylo řečeno , hrnec s dvojitým dnem a pomalu redukovat . Jako vývar . Ten taky nesmí úplně vřít. Hodně zdaru
Mario

Byla jsem, většinu života, zvyklá na zavařeniny, své protlaky, marmelády. To ale má jednu podmínku, vlastní zahrada. Na trhu nebo v sámoškách kupované? To vyjde levněji, žít na kaviáru.

 

hodnocení

2x

Také dělám protlak, ale nevařím ho dlouho. Na YT jsem asi před 3 roky našla návod a podle něj protlak pořád dělám a je velmi hustý a sladký. Nikdy mi nezhořkl a protože se dlouho nevaří, tak je také velmi chutný a uchová si všechny vitamíny. Já ho teda mrazím, dělám si takové měšce kde mám tak jednu potřebnou porci. Ale může se také zavařit. Já to nedělám, je to zbytečné mrhání elektrikou a ještě ke všemu se tím vařením ničí vitamíny, protože než se všechna tekutina odpaří, tak to trvá dlouho. Ale kdo nemá možnost dát mrazit, tak mu asi nic jiného nezbývá. Posílám foto, právě jsem dodělala včerejší várku. A tím, že se tak dlouho nevaří, tak si uchová krásnou barvu a chuť.

Proč zhořkne rajský protlak?
Proč zhořkne rajský protlak? #2
Proč zhořkne rajský protlak? #3

Doplňovala jsem odpověď a už jsem to nestihla správně zařadit za sebou. Takže když se už protlak zavařuje ve skleničkách, tak už se samozřejmě žádná tekutina neodpařuje, protože protlak už je odpařený, hotový. Myslela jsem tu první fázi vyrábění protlaku. ;)

 

liska5
hodnocení

1x

Nevím, zda je tady příčina zhořknutí. Jen vidím rozdíl v tom zahušťování. Mělo by se to pořád míchat a zahušťovat pomalu. Doporučuje se to dělat v hrnci s dvojitým dnem na mléko. Já to vlastně nikdy nezahušťovala. Hned jsem to lila do sklenic, do každé + lžíci octa a zavařovala 20 min při varu, že to zahustím, až jako omáčku, když to vyklopím na cibulovou jíšku, nebo jen přileju do pokrmu.

 

hodnocení

1x
avatar babkazov

Poslední, kupovaný protlak, také byl nahořklý. I omáčka, naštěstí, byla jen mírně, nahořklá.

liska5

Tu zkušenost s kupovanými mám taky a to jsem je koupila jen výjmečně. Podezírala jsem plech té konzervičky, že nějak oxiduje a tak protlak zrpkne, nahořkne. Když jsem si vyráběla protlak svůj, tak bylo v receptu, že opatrně zahříváme...Tak jsem měla spíš hustou šťávu, než tu tmavočervenou pastu.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]