Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Na balkon samozavlazovaky nebo radsi s odtokem?

Od: ln odpovědí: 4 změna:
Ahoj, mame kryty balkon-lodzii 3x3 metry. Je to ctverec, jih, neprsi tam. Chtela bych tam zkouset pestovat nejake kytky, stromky - asi budi proste sazet a sazet, co se lip ujme. Slysela jsem chvalu na samozavlazovaci truhliky, a prislo mi ze na jiznim balkone, ktery je kryty a neprsi tam, budou super, bojim se ze mi kytky spis uschnou a zapomenu je zalit nez ze by zmrzly.
Jenze nekde jsem se zase docetla, ze na balkone ores zimu samozavlazovaci truhliky byt NESMI! Za je potreba dat tam obycejne s odtokem primo pryc. Ani podmisku nedavat. A chapu proc.
Klonim se tedy k nadobam, kterym udelam vespod diru na odtok, ale zase si predstavim jak tam chudaci v lete budou na tom jiznim okne chcipat.
Taky jsem chtela jahody, ty budu mit v samozavlazovacim urcite, jinak by mi nevyrostly, ale s temi pocitam, ze je na zimu zapustim do zeme a ten samozavlazovak vytshnu az na jare.
Ale jde mi predevsim o kytky, ktere tam chci mit cely rok, abych je nemusela stehovat.
Fakt mi teda staci velky OBYCEJNY kvetinac s odtokovou dirou? 50x50x50 cm. Vycpu ho vevnitr jeste tenkou vrstvou polystyrenu a cely kvetinac take na polystyren postavim, abych izolovala kvetinac jak od mrazu, tak od veder.
Fakt to staci?
Ty samozavlazovaky mne nadchly, jaka je to ficura, moc by se mi libily na leto, mama v nich ma rajcata a to je naprosta nadhera. Ale jestli to fakt neni dobry napad, tak dam ty nesamozavlazovaci obycejne s dirou, no.
A kdyz mi i poradite co staleho pestovat na jiznim balkone, budu rada. Chtela jsem levanduli, nejake travy, maliny. Mozna kdybych nasla nejakou balkonovou odrudu vinne revy, byla by fajn. Nebo ruzi.
Ta ruze by v samozavlazovaku byla stastna, ale pak co se samogavlazovacim kvetinacem na zimu, zejo. A stehovat chci jen ty jahody, kytky stehovat fakt nechci... tskze opravdu risknout ten obycejnak?
Nebo to s temi samozavlazovacimi pres zimu nejak jde?
Diky vsem za odpovedi...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

1x

U těch samozavlažovacích nalejete třeba 7 litrů otvorem u kterého je signálka, nakolik je plný. Rostliny se naučí brát si u dna vzlínající vodu po těch textilních pruzích. Ve stadiu nalití by mráz vadil. Led se roztáhne a truhlík může prasknout. Když hrozí mrazy, pak tedy spodní rezervoár neplnit a v zimě zalévat vrchem, jako běžný truhlík. Většinou se trvalky moc nevyplatí. Zima s nimi zacvičí. Proto je kategorie truhlíkové.Měla jsem na jižní straně vějířovky /scaevola/ a ty snesly víc, jako muškáty. A taky balonová rajčátka. Keříčky nebyly vyšší, než 30 cm a obsypané malými plody. Pokud jsem měla něco trvalého ve velkém květináči, tak jsem ho obalovala zvrchu tak, že jsem ho postavila do ještě většího taky s odtokem a mezeru vycpala polystyrenem, textilem a bublinkovým plastem...

liska5

Opr.: ...balkonová rajčátka...

sony*
hodnocení

0x
Já jsem řešila problém samozavlazovani zrovna tento týden a objevila jsem možnost do květináče zapichnout nástavce na které pripevnim plastovou láhev od 0,5l do 2 litrů,naplníme ji vodou a když je pevně ukotvena v květináči,propichnu malou dírku nahoře v té plastové lahvi. Ty nástavce nebo
nekdo tomu říká hroty, jsou z keramiky a mají schopnost podle vlhkosti zeminy zavlazovat podle potřeby. Jde o rakouský výrobek značky Blumat. Tato firma vyrabi ještě další zavlažovací systém který se skládá z keramického kužele,s hadickou v délce 80cm a nádoby na vodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]