Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rybíz, josta, maliny - kdy,jak stříhat?

Od: rotorod® odpovědí: 6 změna:
Dobrý den
Na internetu je návodu dost, ale chtěl bych se zeptat vás odborníku z praxe. Mám vícerodící červené maliny a jednorodící žluté maliny. Mám keříkový červený a černý rybíz a jostu. Vše již 2 a více let. Někde se píše stříhat po sklízni (teď), nekde se píše že na konci zimy,...
Mohu vas poprosit o radu z praxe, jak to stříhate vy? Kdy, o kolik apod?
Díky moc

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Teď prober staré dřevo. Podle listů lip poznáš které větve už jsou slabé a za zenitem. Na jaře pak už jen probereš co vymrzlo. A co zbytečně zahušťuje korunu. U josty můžeš ostříhané větve nařízkovat na kousky s cca 4-5 očky a napíchat do hlíny. Velmi ochotně se ujmou.

liska5
hodnocení

0x

U malin jsem odstrańovala u země odplozené prýty /co se nahoře větví a nesly plody/, pak ty nové, ale slaboučké a pokroucené. Ty nové zdravé vysoké zelené letošní prýty jsem zkracovala asi o čtvrtinu, aby dobře vyzrály.

Rybíz jsem nezkracovala, ale jen odstranila nejstarší větve z keře. No a pak vše špatné, přehuštěné a nemocné.

Teď je ta doba, jak pro maliny, tak pro rybízy. Ať se stihnou zahojit rány.

hodnocení

děkuji za rady a o kolik tak cca zkracujete rybíz a jostu?

Nezkracuju. Vystříhám staré dřevo až u země. Větve většinou plodí tak 3 roky a pak je dobré je nahradit novým obrostem, takže bys měl ideálně každý rok zmladit o třetinu. První rok na zeleném dřevě nebude skoro nic, dva roky plodí a pak stříhat. Když ti ho bude líto, budou bobule menší a bude jich čím dál míň až to po pár letech uschne samo.

hodnocení

Asi si budu čislovat větve
A to same červeny i černý rybíz i josta? Vždy co 3 roky?
Číslovat nemusíš, podle kůry a kvality listů poznáš jak stará větev je. Od tří let se už na nich často objevuje i lišejník a konce v létě zasychají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]