Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ibišek žltý, vnútorná rastlina

Od: dorka* odpovědí: 3 změna:

Mám možno aj 20 ročný ibištek. Je krásne zelená rastlina, má žltý plný kvet. Ale napriek tomu, že ho na leto dávam do záhrady, kde výbiorne prospieva, do kvitnutia sa mu nechce. Máva kvetné puky až na jeseň, keď ibišky dávasm už zo záhrady dnu a tak púčky zvyčajne odpadnú. Vie niekto poradiť, ako viem donútiť rastlinu vytvárať puky skôr, napríklad ako u červeného, ktorý pri rovnakých podmienkach kvitne už uprostred júla a neprestáva kvitnúť ešte aj po prenesení dnu? Ďakujem. Už som mu pohrozila, že ho dámdo botanickej záhrady, ale nemá to žiaden účinok.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Ibišek (pokojový = tropický) kvete za chladnějšího období. Pokud se letní venku, má přirozenější podmínky => ozdraví se a bujněji roste, ale protože má dost slunka a tepla, nenasazuje poupata, čeká na správné chladno a vlhčí vzduch = začátkem podzimu. Žluté (i oranžové) + plnokvěté kultivary získaly šlechtěním "choulostivost". Mají-li při přenosu do bytu výrazně jinou vlhkost vzduchu, teplotu či množství světla, mohou poupata opadat. Vyplatí se nedat dřeviny hned do pokoje, kde už se topí, ale tak na cca 10 dní postavit je doma např. do chodby (místo podmínkami co nejpodobnějšími těm venku). Červené barvy jsou původní a nejsou tak choulostivé, stačí jim venku třeba jen týden či 2 deštivo a chladněji, a klidně začnou kvést i uprostřed léta. Ida

doplněno 22.08.22 13:30:

Nemáte zač :). Ida

hodnocení

0x

Jednou jstem měla také takový tvrdohlavý ibišek, nekvetl a nekvetl. Došla mi trpělivost, hodila jsem ho do zahrádky pod merunku, vynadala a pohrozila, že ho vyhodím. Denně jsem mu dala nějaké tekuté hnojivo pro kvetoucí rostliny s vědomím, že ho přehnojím. Zanedlouho začal kvést, mel nádherné červené složené květy, takové dvojité. :-D

dorka*
hodnocení

Veľmi pekne obom odpovedajúcim ďakujem. Netušila som, že Ibišek má rád chladnejšie podnebie. Ja ich mám na plnom slniečku. Tiež ich tak často nehnojím. Skúsim obe odporúčamia. Veľmi pekne Vám za cenné rady ďakujem. Prajem Vám všetko dobré.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]