Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Zpracování žňovek

Od: slap* odpovědí: 5 změna:
Mám hodně padaných letních jablek, které nejsou na uskladnění,jak je zpracovat?

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

5x
avatar babajaga

Pokud jsou jablka velká, oloupat, rozčtvrtit, odstranit jádřince. Postrouhat na hrubém struhadle. Natlačit pevně do sklenic, zavíčkovat, nic k tomu, žádný cukr, žádnou vodu... Sterilovat 20 minut na 80 stupňů. A pak celou zimu můžete vytahovat - na štrúdl, na jablkovou buchtu, na jablečný nepečený dort, na žemlovku... Je to prostě takový polotovar, který prima zrychlí výrobu jakéhokoliv moučníku.

Dělám si každý rok na zimu zhruba 10 - 15 sklenic, děda mi vydatně pomáhá loupat. A v zimě je chuť a vůně jablkek opravdu k nezaplacení.

Líbil by se mi i ten mošt, pokud máte možnost. A co na zimu si nasušit křížaly? Nikdy jsem to sice nedělala, ale je to pak rozhodně zdravější, než mlsat nějaké bonbóny. Jaga.

 

hodnocení

2x
avatar babkazov

Já jsem taková jablíčka dohladka rozvařila. Pak nakrájela jen tak, halabala meruňky, přešla varem, aby zůstaly kusy a do malých skleniček zavařila. Mlsali jsme celou zimu a mladá to snídala s mysli z vloček.;) Moje maminka rozvařila, nalila do krabiček a namrazila. Dnes bych tak usilovně nevařila, vzala bych na to ponorný mixer.


doplněno 22.08.22 08:03:

Maminka nám taková jablíčka i pekla. Vydlabala jadřinec a dovnitř kápla trochu medu a sypla skořici, postavila do kastrůlku železňáčku, podlila trochou vody a šoupla do trouby. Na talíři ještě polila sirupem a pocukrovala. Ultoukly bychom se za tou dobrotou.

 

raton*
hodnocení

1x

Vytvořil jsem si lis a moštuju je... můžeš nechat i zakvásnout.

Doporučuji nakrájet bez pecek, nebo kompletně rozdrtit a pak přes filtr vylisovat

 

hodnocení

0x

Mošt nebo calvados.

 

guma
hodnocení

0x

Jabka umýt, vykrájet a odstranit červy, plísně a podobný humus. Potom podrtit a získat šťávu. Lis nemám, používám lepší způsob. Používám starou ždímačku Romo. Dovnitř dám textilní pytlík, do kterého nasypu drť z jablek. A pustím.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]