Nejste přihlášen/a.
Pokud jsou jablka velká, oloupat, rozčtvrtit, odstranit jádřince. Postrouhat na hrubém struhadle. Natlačit pevně do sklenic, zavíčkovat, nic k tomu, žádný cukr, žádnou vodu... Sterilovat 20 minut na 80 stupňů. A pak celou zimu můžete vytahovat - na štrúdl, na jablkovou buchtu, na jablečný nepečený dort, na žemlovku... Je to prostě takový polotovar, který prima zrychlí výrobu jakéhokoliv moučníku.
Dělám si každý rok na zimu zhruba 10 - 15 sklenic, děda mi vydatně pomáhá loupat. A v zimě je chuť a vůně jablkek opravdu k nezaplacení.
Líbil by se mi i ten mošt, pokud máte možnost. A co na zimu si nasušit křížaly? Nikdy jsem to sice nedělala, ale je to pak rozhodně zdravější, než mlsat nějaké bonbóny. Jaga.
Já jsem taková jablíčka dohladka rozvařila. Pak nakrájela jen tak, halabala meruňky, přešla varem, aby zůstaly kusy a do malých skleniček zavařila. Mlsali jsme celou zimu a mladá to snídala s mysli z vloček. Moje maminka rozvařila, nalila do krabiček a namrazila. Dnes bych tak usilovně nevařila, vzala bych na to ponorný mixer.
Maminka nám taková jablíčka i pekla. Vydlabala jadřinec a dovnitř kápla trochu medu a sypla skořici, postavila do kastrůlku železňáčku, podlila trochou vody a šoupla do trouby. Na talíři ještě polila sirupem a pocukrovala. Ultoukly bychom se za tou dobrotou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.