Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat kaštan jedlý?

Od: jit® odpovědí: 6 změna:

Asi před 20 lety jsem si zasadila plod kaštanu jedlého, zakoupeného v obchoďáku. Nyní je z něj na zahradě vzrostlý košatý keř, více jak 5m vysoký. Dlouhá léta neplodil, až asi před 4 lety se na začaly v létě objevovat plody, kaštany. Kaštany jsou obvyklé velikosti, ale uvnitř nemají dužnatá jádra - jsou jakoby prázdné nebo mají jen miniaturní scvrklé jadýrko. Čím by to mohlo být?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

riva
hodnocení

5x

Kaštan jedlý je cizosprašný - tedy potřebuje k oplodnění kámoše. Tedy trochu je i samosprašný, ale samčí a samičí květy nejsou plodné v tu samou dobu, takže se těžko oplodní, i když někdy se to podaří.

jit®
hodnocení

Děkuji za odpověď, asi to bude tím.

liska5
hodnocení

4x

Jestli to není tím, že je jeden? Kvůli opylení. Když jsem viděla jedlý kaštanovník, tak vždycky ve skupině.

Třeba v Nasavrkách je krásný takový sad, známá kaštanka.

jit®
hodnocení

Děkuji za odpověď, bohužel široko daleko jiný kaštan není...

liska5
hodnocení

0x

Pak jedině si dokoupit jeden dva další stromečky. Třeba jeden někam blízko mimo zahradu, abyste nepřišli o prostor. Jsou na internetu, např. Zahradnictví Zoja, Spomyšl, Husinec... V kontajnerech od malých po veliké. Nejmenší za 250,- a největší 2500,-. Je dobré s nimi prodiskutovat, jaká odrůda se Vám hodí. Koukejte na velikost. Některé rostou do 5 metrů, jiné do 20 m! Svůj máte nafocený, třeba poznají druh.

hodnocení

0x

Vím o takovém kaštanu. Také má prázdné skořápky. Myslela jsem, že nestihly dozrát. Ale ve stejném městě, na jiném místě je jich alej a tam jsou plné, tam stíhají. Bude to opylením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]