Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
dostala jsem od známí tři květinky. bohužel ani jedna netušíme co jsou zač, tak jsem se chtěla zeptat, jestli náho dou někdo neví. děkuji
Já nevím, ale není to spodní bambus? Schválně jsem šla kouknout. Kdysi jsem do dostala ve vázané kytce, když kytice postupně odcházela, dala jsem ten zakroucený bambus do vody a krásně mi obrazil. Dracenu mám (chystám se na radikální řez), ale je jich jistě víc druhů, tak se nechci přít, ale já sázím na bambus. Určitě nás někdo rozsoudí!
je, tak teď jste mě nepotěšila
Jejda Jájino, no to jsem nechtěla. :D Ale on se jistě někdo najde, kdo to rozsoudí mezi cotedou a mnou. Hlavní je, když Vám dělají kytičky radost. Já prostě z toho bambusu neuhnu. Myslím, že na rostliny je tady ukulele a limetka, tak na ně můžeme vsadit, že to budou vědět. Klidně přiznám porážku.
Hezký sluníčkový den!
lidko, nic se neděje. jen mi z těch kytí už jde hlava kolem mám doma totiž takovou malou botanickou zahradu:D jinak hezký den i Vám a děkuju.
Lidka má pravdu ,to druhé je bambus.Prodává se to i v malé mističce bez zeminy -svazek kmínků a zalévají se jen vodou,tak to mám doma já.Jen si teď nejsem jistá,zda to botanicky je fakt bambus nebo se tomu lidově tak říká (a ve skutečnosti je to druh dračeny).
Nemusíte být smutná,protože na pěstování ani jedna z rostlinek není náročnámjá je mám všechny tři a žádná mi zatím neuhynula.
Lenka
Tak coteda měl pravdu a já trošku také.
V poslední době se v nabídce zahradnictví a supermarketů objevuje tzv. lucky či happy bamboo, v překladu "veselý bambus" či ""bambus štěstí". Možná budou někteří z vás překvapeni, že se ve skutečnosti o žádný bambus nejedná...
Tato rostlina, která je za bambus vydávána, patří mezi dracény a její přesný název zní Dracaena frangiana. Je to původně africký druh dračinců z čeledi Dracaenoideae, který dle tradic Dálného východu přináší štěstí.
Pěstuje se ve vodě, do níž pravidelně přidáváme potřebné živiny. Právě hydroponickým způsobem pěstování se liší od pravých bambusů, které takto pěstovat nelze. Bambusům se tento druh dracény podobá vzhledem – má článkovaný stonek a úzké listy. Stonek bývá rovný nebo spirálovitě zkroucený. Rostlina se prodává buď jednotlivě, nebo jako pyramidový svazek v keramických nádobách, které jsou naplněny vodou a molitanovou hmotou sloužící k upevnění rostlin. U takovýchto svazků se někdy stává, že rostlinky začnou chřadnout a listy žloutnou – v takovém případě rostlinky musíte rozesadit, neboť každá z nich potřebuje určitý prostor pro svůj kořenový systém. Navíc u každé vyraší nové výhonky, kterým by se takto bránilo v růstu.
Lucky bamboo lze též pěstovat v zemině, která by měla být stále mírně vlhká. Rostlinu lze přesadit z vody do zeminy, jakmile se na stonku objeví kořínky. Doporučuje se substrát pro palmy, dobře se jí daří též v obyčejné zemině pro pokojové rostliny. Po přesazení rostlinu zpočátku nehnojte, později můžete přidávat hnojivo pro palmy či běžné pokojové rostliny, a to jednou za 14 dní. Pokud se rozhodnete pro pěstování ve vodě, nenaplňujte nádobu vždy celou až po okraj – stonek by po čase začal uhnívat. Stačí mít pod vodou pouze kořeny. Nezapomeňte vyměnit vodu vždy po 14 dnech.
Jedná se o rostlinu nenáročnou – daří se jí ve vlhkých i suchých prostorách, měla by mít dostatek rozptýleného světla, můžete ji umístit též v polostínu. V tomto případě se ale začně natahovat směrem ke světlu, čímž může působit mírně zdeformovaným dojmem.
Rozmnožování je jednoduché: odříznete část kmínku nad očkem, vršek rostlinky uzavřete zavoskováním (pokud rostlinku kupujete, pak by již vršek měl být takto chráněn před zaschnutím).
k babusu: laici to znají jako bambus, obchodníci to prodávají jako happy bamboo a botanici to pojmenovali Dracaena Takže Odborník to nazve dracénou, laik bambusem. Ale jde o dracénu.
To prostřední je Dracaena frutescens a to první vypadá na chamaedoru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.