Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování ze semen z čerstvého plodu

Od: motyl* odpovědí: 12 změna:

Poradíte prosím, jak na to, když se chci pokusit o vypěstování jabloně , švestky, ostružiny, ze semen jejich čerstvých plodů. Plody utrhnu kdy? nebo i seberu na zemi? kdy vyndat semínka, semínka mám nechat usušit? uzrát v plodu?, jablko- jak s ním zacházet? (když nemám možnost odkopků, roubování, hřížení a chci vyzkoušet tuto možnost)Moc opět děkuju všem kdo jakkoliv reagují, už se mi zde dostalo mnoho cenných rad, a to i při pročítání cizích otázek , jste zlatý!*srdce**palec*

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

makk
hodnocení

4x

Z toho, co jste vyjmenoval to má smysl jen u švestky a to se musí jednat o původní českou švesku. Šlechtěné (např. bosenská) opět nemá smysl pěstovat ze semene. Obecně jádroviny a peckoviny by stačilo zasadit jadérko nebo pecku, ale právě ty šlechtěné většinou nevzejdou a i kdyby se vám to povedlo, tak vám vyroste choulostivý strom s mizerným ovocem.

Ostružiny, pokud nejsou šlechtěné, je mnohem snazší vypěstovat hřížením nebo odkopkem, k tomu nelze nemít možnost, prostě kus rostliny ukopnete a zasadíte jinde, nebo jedej šlahoun přimáčknete k zemi (např. sponkou) a on pustí kořeny.

liska5
hodnocení

2x

Možná to vyklíčí a poroste, ale takový stromek, z jakého bylo jablko utrženo, to nebude! Nevíte, čím byl jabloňový květ opylen. V lednu se odebírají z vybraných odrůd kvalitní rouby. Speciálně uloženy se zjara roubují na vhodné podnože. Každá se hodí do jiných podmínek. A na každou nelze roubovat všechno. Podkud vezmete odkopek, tak bude z té podnože. A to je vesměs pláně, které je houževnaté a proto zajisí stromu solidní vývoj.

motyl*
hodnocení

nejde mi vybranou odrůdu, těch bych si mohla dát na zahradu mraky,, už tu i náký mám, chci když je někde dobrá ! zdravá planá jablon, v terénu pololes polomokřina nevlídno, , a ta je na blbym místě v blbou dobu a já taky takže jak jsem psala roub nemožno, , ale mám zralý !jablíčko, Nějak ta jablon tam vyrostla, sama. Chci udělat maximum a pokusit se, aby z toho vyrost stromek. Kdyby to šlo jednoduše, tak je u tý jablonky padesát jejích "dětí"...nebylo nikde nic. Mám jablko nechat jak je zfermentovat, nebo zfermentovat tak jako se dělá u semen rajčat? nějak to jít musí, vždyt se prodávají stromky semenáčky. Ve vlaku mi cizí paní nabídla ostružiny, prej trhá v lese už šedesát let, , tak dobrý a velký jsem nejedla, mám několik ostružin,-plodů, Četla už jsem nějaký materiály na tohle téma, ale říkala jsem si, že třeba tady to někdo už zkusil, a třeba i odpověd dělal jsem to takto a nepovedlo by mi byla k něčemu.

tt

ja mam vyzkousenou metodu - lednice

na nekdy v unoru davam jaderka do lednice

motyl*
hodnocení

tt děkuju zkusím to

Péče o semínka v lednici má název stratifikace semen. Pak se dají vyhledat informace na netu.

hodnocení

1x

Já se Vás zeptám, kolik je Vám let. A pak doplním. :)

liska5

Taky mne to napadlo. Tipuji 11.

motyl*
hodnocení

suzymon asi máte moooc dlouhej řetěz od plotny a pak se nudíte a chcete se seznamovat? kdyz se mě ptáte na věk? a kdovíco,:-D fuj , tady jste v blbým vláknu, takže radej nic nedoplnujte, tady je dotaz v sekci zahrada;)

Dobrá odpověď, Suzymon! Tyhle pokusy jsem dělala v 10 letech a děda mi to všechno vyházel, abych nevymýšlela kraviny.

Motýl, Vaše odpověď je zbytečně zlá, ale protože jste taková sama, tak bohužel soudíte druhé podle sebe. Já to zle nemyslela a na Váš věk jsem se ptala jsem kvůli tomu, že jestliže chcete vypěstovat strom se semínka, tak to bude "chvíli" trvat a jestli jste už pokročilého věku, tak se také výsledku nemusíte vůbec dočkat.

A vůbec nechápu, proč se mne snažíte urazit. To se lidem jako jste Vy, nemůže nikdy podařit. Ale myslet si to můžete. :)

A mimochodem, ve své otázce píšete, že děkujete všem, kteří budou jakkoliv reagovat, tak nerozumím, proč se cítíte dotčená, když jsem položila svou otázku. *zmateny*

hodnocení

0x
Hlavně pořád myslet na to, že ostružiny na zahradě už nikdy nejdou snadno zlikvidovat. Mají kořeny 3 metry do hloubky. Ty se rozjíždí do stran. Nebyl by problém je rozmnožit, ale pak si zapamatovat místo v lese, snad by to vyšlo někde tam, třeba i blízko jiných. Já mám ostružiny druh Thornfree s mohutnými plody. Jsou bezkonkurenční. U nich mi ale raší všude trnité, zasazené dříve, vyjedování nezabralo. Chytne mne stonek, odtáhnu ho a chytne mne ihned zase lístek ostružiny, nejde vůbec procházet. Bojovat s trnitými ostružinami, to je v porovnání se sklizní beztrnných hrozný rozdíl. A beztrnná vůbec tak neleze v zemi do stran. Tyhle beztrnné mají ostružinu velikosti 2-3 plodů klasické trnité. Mají stejně úžasnou chuť (podle mne mnohem lepší), sklizeň je mnohem rychlejší a snadná. Beztrnné Thornfree se ale musejí sklízet i při dešti, to je jediná nevýhoda. Díky chuti, velikosti a sladkosti, při dešti přezrálé plody rychleji zplesniví. Každý rok stříhat pruty s trny není příjemné. Rozmixované s cukrem, jsou ale nejchutnější všechny ostružiny.
Semenáčky švestek původního neroubovaného druhu se nám na zahradě objevují. Dokonce se rozmnožila podnož staré roubované švestky, ta má kulaté miniblumy, švestkové barvy se žlutou dužinou. Ani jsem nevěděla, že taková mirabela existuje. Množení slivoní semeny se zdá být snadné. Já jsem si ale vzala už větší semenáče, před likvidací staré zahrady, před stavbou parkoviště. Šlo o žlutou a červenou miniblumy mirabelku.
Jabloně mne nelákalo zkoušet, neviděla jsem plody semenáče jablka. Jde tedy o deset let péče, kdy počítám spíše se špatným výsledkem. Hrozně jsem stála o rybíz, soustředila jsem se tedy na bobuloviny. A z jádrovin mne těší japonská hruška nashi, je zajímavě šťavnatá, jen musejí být dvě, kvůli opylování. Občas je ale nutná probírka plodů, přeplozuje a větev se pak dokáže zlomit pod váhou plodů. To se ale stává i u švestek a jiných stromů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]