Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Fazol fialový keřičkový

Od: fram odpovědí: 5 změna:

Urodil se mi keříčkový fazol s fialovými lusky (v rámci pokusu s pěstováním) - ale jak se sklízí? Mám pár čerstvých lusků jako pokus do bramboračky - po vyloupání-. Dělá se to? Nechat dozrát othané? Nebo na keříčku nechat "dotvrda a sucha"dozrávat?


doplněno 15.08.22 12:31:

takhle nějak výpěstek vypadá: gengel.cz/...

 

 

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

liska5
hodnocení

4x

Keříčkové se pěstují většinou na fazolové lusky, jako bývají na smetaně nebo pokrájené zelené válečky v polévce. Lusky včas sklízet, tyhle jsou už přezrálé. Jak mladé lusky sklidíte, bude fazol nasazovat nové květy a dál tvořit lusky. Vaří se celé lusky v lehce osolené vodě s bobkovým listem a konzumuje třeba sypané osmaženou strouhankou nebo po vychladnutí na salát, když se do nich zamíchá kysaná smetana,...a nebo citronová šťáva, olej, sůl a pepř. Při vaření ztratí fialovou barvu a budou tmavozelené.

Pokud lusky na rostlině necháte, začnou časem "dřevnatět", sesychat. Až budou lusky suché světle béžové, tak si z nich vylouskáte fazolky /na semeno/. Ty se skladují v suchu a před vařením máčejí nejlépe přes noc. Voda na vaření se nesolí u luštěnin. Těžko pak měknou. Sůl až nakonec.

 

hodnocení

2x

Zachází se s nimi jako s normálními fazolemi. Takže zelené otrhat např, na fazolky nakyselo apod. nebo nechat na rostlině, až lusk uschne a pak vylouskané fazole nechat trochu poschnout a udělat z nich třeba polévku. Akorát ta barva někomu nesedí, ale když se ty nezralé povaří a nakrájí třeba do těstovinového salátu, tak to vypadá neobvykle.

jarinek*
Naše fialové, když se povaří, tak jsou normálně zelené. Fialová, za syrova, je jen vrchní část slupky lusku. A jsou výborné a výnosné.

 

hodnocení

0x
avatar mario
Soused nechává na rostlině

 

fram
hodnocení

Dík všem za tipy.

Tak fialových fazolek konzumace dopadá takto: Polévka, do níž přišly: 3 velké nakrájené brambory, vepřové kostky půl kg, fazolové lusky pokrájené na asi 2cm kousky. Hodně kmínu, pepř, sůl a muškátový květ. Vařeno 1/2 hodiny.

Lusky měnily barvu na zelenou a jsou vy-ni-ka-jí-cí.

Bobkový list znamenám pro příště.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]