Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neví někdo o jakou jde rostlinu?

Od: babrik01* odpovědí: 3 změna:

Nevím si rady s názvem rostliny na obrázku. Jsem z toho zoufalá.:(

Nevěděl by někdo náhadou o kterou rostlinu se jedná. Předem moc děkuji.

Neví někdo o jakou jde rostlinu?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

katuskaa
hodnocení

0x

Jedná se o Zamiokulkas jiho.ceskestavby.cz/...

lidka*
hodnocení

0x

Zamioculcas zamiifolia
16. Února 2009 v 12:21 | Krása netřesků | Zamioculcas

Přesto, že tato rosltina není typickým sukulentním zástupcem nedá mi, napsat pár řádek týkajících se pěstování. Rod Zamioculcas je monotypický, což znamená, že zahrnuje pouze jediný druh.Rodové i druhové jméno rostlina získala díky své podobnosti cikasovitým rosltinám zamiím. Další názvy uváděné většinou obchodníky jsou pouze synonyma ( Z. boivini, Z. lanceolata, Z. loddigesii).Původem je ze střední a jižní Afriky - keňa, Tanzanie, Mosambik a provincie Kwazulu-Natal.Tato atraktviní rostlina je v našívelmi krátkou dobu, od přelomu tisáciletí, kdy byl namožena holandskými firmami produkujícími pokojové rostliny.

Zamioculcas vytváří velmi atraktivní, přes 50 cm dlouhé, tuhé, temně zelené, svrchu lesklé, zpeřené listy, vyrůstající ze ztlustlých řapíků podzemních hlíz. Květy se objevují až na starších rostlinách a proto že se rostlina řadí do čeledi aronovitých, jsou typické pro tuto čeleď i v tomto případě.
Rostlina se neřadí mezi výrazně rychle rosotucí pokojové druhy. Prodělává poměrně dlouhé obodobí klidu ( dormace), na jehož konci začínají vyrůstat z hlíz nové listy. Pak se však stává přeborníkem, protože nový list, jak jsme vypozorovali, je schopem za 24 hodin vytvořit přírůstek až 1 cm dlouhý.
Pěstování není níkterak náročné, spíše se Zamioculcas řadí so skupiny snadno pěstovatelných druhů. Rosltinuumístníme celoročně v pokojové teplotě, na mírně zastíněném místě. Humozní substrát udržujeme stále mírně vhlký, ale zvládá i písčitou zeminu pro sukulenty s nárazovu zálivkou. Rostliny příliš často nepřesazujeme, čím těsněji je rostina v nádobě, tím více tvoří nové listy. Hlízy které Zamioculcas vytváří dokonale vyplní pěstební nádobu a osobně jsem se přesvědčila, že jediná cesta pro vyjmutí rostliny je rozbití květináče, proto je nejvhodnější nádoba pro pěstování otevřená široká mísa.
petrli
doplněno 23.04.09 19:59:

Já jsem ji dostala, měla jsem jí asi dva roky. Ale já dělám jednu velikou chybu, že ty své pokojovky spíš přelívám, aby nestrádaly. A to je mnohem horší, než kdybych na ně občas zapomněla. Bohužel moji přehnanou péči nevydržela. Ale určitě si pořídím novou, protože je strašně krásná a zvláštní. Dnes už je více rozšířená a nabízejí ji i markety. Tak ať Vám vydrží a dělá radost!

jaruschka
hodnocení

0x

Je to nadherne olistena rastlina,ma prirodzeny lesk na listoch-netreba ju striekat ziadnou "chemiou"! Staci par krat osprchovat od prachu. Tento druh sa zacal dovazat do nasich koncin "nedavno" ,najcastejsie z Holandska. Je to ZAMIOCULCAS ZAMIIFOLIA. Tento druh je komercne najrozsirenejsi,je to vdacna a nenarocna rastlina,dari sa jej na svetlom mieste ,ale pozor na priame slnko,hlavne ak je za oknom na parapete,potm sa "spali " .Nakolko su listy hrube ,kozovite,plne vody,treba casto ,ale primerane zalievat! Nerobit z kvetinaca "bazinu" ,kde "stoji" tyzden voda! Nakolko su listy dost tazke ,je vhodna opora.Prijemne chvile pri pestovani, zo srdca zela Jaruschka.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]