Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za ořezání smrku

Od: jirib odpovědí: 23 změna:
Na zahradě bytového domu nám rostou tři smrky. Kdysi je někdo vysadil asi tři metry od domu, těsně u sebe. Protože smrky rostou blízko u sebe, nemají větve stejně husté po celém obvodu a jehličí mají poté na koncích větví. Smrky jsou vysoké přibližně jako dům, tedy cca 16-18 metrů. Zahrada o ploše 380m2 patří z poloviny Pozemkovému fondu ČR, já vlastním 1/8. Ořezal jsem suché větve, kam jsem dosáhl ze země a pak i další větve ze žebříku, cca 5m od země. Tyto větve měly jehličí pouze na konci. Do jednoho smrku během bouřky pravděpodobně uhodil blesk (rána byla přímo za oknem), začíná usychat, již opadala kůra ze špičky.
Dozvěděl jsem se, že i k ořezání suchých vvětví těchto stromů bylo potřeba jakési povolení. Hrozí mi nějaký postih? Jaká může být pokuta? Je možné, že mě obviní z poškození stromů? Můžu jít za to i do vězení?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mate59
hodnocení

2x

Na ořezávání větví není třeba žádné povolení,nic vám nehrozí.

hodnocení

0x

Ekoteror...nebojte, není žalobce, není...a suché větve už vůbec...

hodnocení

0x

pardubice.rozhlas.cz/...

prachaticky.denik.cz/...

Asi záleží i na tom jak moc jste ten strom ořezal. To nikdo na dálku neposoudí.

hodnocení

0x

Za uřezání nějakých větví, žádný postih není. Já sama mám dva velké smrky na zahradě a nejenom že jsem uřezala vadící větve, ale dokonce jsem nechala oba zkrátit asi o 2 metry. Možná to bylo i víc. A dneska jsou zase vysoké tak, že mi stíní kus zahrady a hodlám je nechat vykácet. Musím mít povolení, protože obvod kmenů už je víc jak 80 cm. A navíc se musí čekat na dobu, kdy se stromy mohou kácet.

el
Prosím mohu se zeptat na základě čeho dostanete to povolení, ja se potřebuju zbavit také 2 smrku, zmínil jsem 3 důvody ale ani jeden nebyl dostatečný na to aby mi to povolili.
Díky za tip.

No na základě toho, že jsem stromy změřila po obvodu centimetrem a tak jsem zjistila, že musím mít to povolení. Takový strom totiž svépomocí nepokácíte a musíte si na to zavolat nějakou firmu a ta ten strom nepokácí, pokud nebudete mít to povolení. To je alespoň moje zkušenost. Byli tady vedle totiž kácet nějaké stromy, tak jsem se jich zeptala, jestli by mi moje smrky vykáceli a ta kolik. No a oni se přišli kouknout a i oni mi odhadem řekli, že na ty už musím mít to povolení a že jeden takový strom pokácí asi za 2 a půl tisíce. A navíc se vzrostlé stromy smí kácet jenom v určitém období a myslám, že to je až někdy v listopadu, a brzy z jara, kdy stromy ještě spí.

el
Ano to všechno už vím, ale u nás město nepovolí jen tak pokácet strom, aby vydali povolení chcou na to zákonný důvod. Na tohle se ptám.

el: Moje zkušenost praví, že nejlepší důvod je takový, aby z úředníka byl v případě nepovolení pokácení spoluviník. tedy bezpečnostní důvody. Hrozí pád na veřejné prostranství, komunikaci apod.? Je nebezpečí vzniku velké hmotné škody (pád na dům apod.)?

el
Ano všechno to hrozí, ale smrky jsou v dobré kondici. Přišla páníčka z úřadu, ale po obhlédnutí jsou smrky v nejlepší kondici a pad prý nehrozí. 4 m jsou dráty, 1 m cesta. V dopadové vzdálenosti 2 domy.

Aha, tak to jsem špatně pochopila Vaši otázku a jelikož jsem na úřadě ještě nebyla, tak mi nedošlo na co se to ptáte. Ale jestli je to tak jak popisujete, tak mám smůlu, protože ty moje dva smrky jsou také zdravé, řekla bych že až moc. Takže mi povolení asi nedají.

jd

se musí čekat na dobu, kdy se stromy mohou kácet.
? a kdy to je? Rizikove kaceni je kdykoliv ne?

el
Možná budou u vás ve na úřadě vstřícnější, dejte vědět jak jste dopadla. Vrátit tak čas na nic se neptám a skácím to hned dolů.

Jd, tuto informaci lehce najdete na internetu. Nejde o rizikové kácená, ale jde o o to, že ten strom "žije" a nesmí se kácet v době, kdy se probudil k životu. A také je to kvůli tomu, že třeba na jaře si v korunách stromů začnou dělat hnízda ptáci a kvůli nim nelze kácet stromy, protože by se jim hnízda zničila.

hodnocení

0x

Za ořezání větví nebude pokuta, pokud strom je Váš. Ale známý dostal pokutu, že ořezal sousedovi strom, jehož větve byly nad jeho pozemkem. 2.000Kč, páč se ještě hádal ...

jd

Správně musí vlstníka vyzvat a až při neúspěchu řezat.

hodnocení

0x
§ 1016 Občanský zákoník
(1) Plody spadlé ze stromů a keřů na sousední pozemek náleží vlastníkovi sousedního pozemku. To neplatí, je-li sousední pozemek veřejným statkem.
(2) Neučiní-li to vlastník v přiměřené době POTÉ, CO HO O TO SOUSED POŽÁDAL, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, PŮSOBÍ-LI MU TO ŠKODU nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá.
(3) Části jiných rostlin přesahující na sousední pozemek může soused odstranit šetrným způsobem bez dalších omezení.

asd1
hodnocení

0x

Postih (pokuta) hrozí když to opižláš jako prase a strom poškodíš. A ještě tě k tomu někdo musí naprášit a úřad prokázat že jsi to byl ty.. U smrku např. přefiknout kmen v půlce (je to vidět docela často)

Ořezání pár větví ve spodní půlce smrku je OK.

Je sucho, spousta stromů usychá, suchý strom je nebezpečný (shnije a zlomí se) a sundat se musí...

To já bych ho ráda přefikla v půlce, ale kdo mi to udělá? Firmy, které se tím zabývají bez toho povolení nechtějí. A vysoký smrk není jabloň, to se musí umět a hlavně se musí řezat odshora, určitě ne od prostředka. A musí na to být ta plošina, smrky mají širokou korunu. Teda alespoň ty co jsou u mne ano. Já uř jsem to koupila s těmi smrky, bývalý majitel zřejmě vysadil po vánocích stromečky a teď jsou z toho velké smrky, které mi vadí, protože mi stíní zahradu.

asd1

Můžou "kvůli suchu" uschnout, pak povolení dostaneš. Jinak pro povolení kácení musí být podstatný důvod - poškozuje majetek atd., bez důvodu úřad kácení povolit nesmí.

Ano pokud neni kam to položit, tak se rozebírá svrchu, plošina není nutná ale stromolezec který to hází dolu po kusech, příp. hází do lana když špalek nesmí ani dopadnout na zem. Podobně zkrátit, taky musí někdo vylízt a ušmiknout, ale zkrácení je řešení na pár let, smrk horní větve otočí nahoru jako kmen a se po pár letech začnou vylamovat z místa zkrácení kde kmen vyhnije.

Taky můžeš naměřit pod 80 cm a rychle uklidit kmen i pařez, úřad pak nemá čim prokázat že to bylo větší. Ty budeš z měření mít fotku s že obvod byl 75 cm.

Firmy za rizikové kácení chtějí tisíce, ale dá se najít i někdo kdo to rád vezme za odvoz. Ale taky to může být lama, hodí ti to na barák řekne sorry a odjede *smich*

jd

"U smrku např. přefiknout kmen v půlce (je to vidět docela často)"
n9 a co kdyz mas povolen8 na skaceni a fiknes to v pulce? Tak co, dostanes pomutu nebo ne? :))

asd1

Když máš povolení ke kácení, tak nemusíš řešit nějaký zkracování ;)

Jde o to že sankci můžeš dostat nejen za nedovolený kácení, ale i za poškození typu smrk zkrátit fiknutím v půlce..

Tak to se mi přesně stalo. Tam kde smrky před x lety kamarádi zkrátili, tak tam se ty větve jakoby otočily nahoru a snad ještě zesílely a vyrostly, protože to vypadá, že jsou ty smrky snad ještě vyšší. A ani za ty roky nic nevyhnilo. Teď se mi po jednom vyplazila Vistárie,takže na jaře je ten smrk celý modrý :-D. To je sice hezká podívaná, ale klidně bych si ji odepřela. A všechno dřevo bych samozřejmě darovala, já ho nepotřebuji a ještě bych zaplatila. A u mně je nutné kácet odshora, hned vedle je garáž a větve jsou nad tou garáží. No ale ono je to fuk, tady stejně nenajdu nikoho, kdo by mi to pokácel. To jen že zde padla otázka. A to povolení kvůli suchu asi u mne neprojde, ledaže by sem nikdo nepřišel a uvěřili by mým slovům, protože ty smerky teda suché nejsou.

jd
hodnocení

0x

Jeste jsem nevidel neudeleni povoleni k pokaceni (meho) jehlicnanu mimo les. Vzdy jsem ho dostal. Staci uvest spravne duvody.

Tak by me zajimalo co tady radite, vy jste nekdo dostali zamitnuti? Anebo nekdo je tak pito.., ze kdyz vi, ze jsou potencialni stezovatele/bonzaci, tak si to razitko predem nesezene?

"Za uřezání nějakých větví, žádný postih není." - a co si precist primo ten zakon, napsat sem ten odstavec jak to je?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]