Nejste přihlášen/a.
neplánovala jsem pěstovat brambory. Prostě co po zimě mi zbylo v sáčku z teska koupený k jídlu, mě bliklo na poslední chvíli zkusit to zasadit. Začla jsem je ted vyhrabávat,sklízet. Na metr čtvereční mám pět kg. Pěstováno způsobem,, - plac s mín trávou na zahradě jsem ruzně položila ty bramboty a zaházela hlínou odjinut. Konec péče. (von se mi zlomil rýč a nebyla po ruce rychlá náprava
)Necháno osudu. Nat krásně rostla, bez škůdců, bez plísně, nekvetla!, .Brambory polovina tak osum cm dýlka zbytel do pěti cm,. Myslíte, že když budu pilnější bude větší ůroda, nebo je to takle ok? Mám věnovat příště víc ůsilí, nákup sadbových brambor, dělat zrýt, přihrnovat, zalívat,...děkuju
ty jo tak to je ok, to jste mi potěšil, na to že jsem nepostupovala jak se má, a brambory jsou moc dobrý. příští rok zasadím aspon v čase, já je dala pozdě oproti receptu. A moc mi vyhovuje že si vyhrabu, kdy chci. No na grilovanýho slimáka k nim musim zapomenout, řešila jsem v jiným vlákně kdo by chtěl nahlídnout. Ale prostě snažím se naplno využít možnosti
Už proto vzrůšo z té sklizně a tu domácí kvalitu na talíři bych zjara vysadila zase. Do mělkých prokypřených vyhnojených brázd na slunném stanovišti klást brambory po jedné co 30 cm a přihrnout hrůbky / malé hroby/ a občas mezi řádky zkypřit a přikopčit lodyhy motykou / jsou to okopaniny/.Na malém záhonu stačí mezera mezi řádky půl metru. U sadbových koukejte na značení A - salátové, B- přílohové C- škrobové /na kaše/. A kupte je třeba už v zimě a brzy zjara si je vyskládejte ve skepě co nejblíž k okýnku, aby klíčky zůstaly krátké a zeleně olistěné. Budou mít náskok. Sází se někde už začátkem dubna, v horách po 1. máji. Pokud je žíhne mrazík, zčernají, ale mám zkušenost, že znovu obrostly. Sbírat eventuální mandelínky. Nejčastěji ale trpí v deštivých letech plísní bramborovou /co ničí i rajčata/. Flekatá nažloutlá a černající nať se má pálit, aby se plíseň nešířila. Ostatní si najdete na netu. .Jsou roky na brambory bohaté a roky chudé. A říká se čím hloupější sedlák, tím větší kobzole. Tak ať se daří!
S rýčem (=malou plochou) to je o zábavě a kondici.
brambory z marketu jsou ošetřené proti klíčivosti, takže jí pochopitelně vyroste méně, než ze sadbových. Ale něco vždycky vyroste, jak sama potvrzujete.
no tak malou plochu se vám asi sadbové brambory nevyplatí sháním, ale samozřejmě pokud nevíte co s časem a energií, tak na 99% výsledky pěstební budou s cert. sazbou vyšší.
plochu mám větší, jen jsem chtela mít jak porovnat, proto jsem vyhrabala pro začátek ten metr čtvereční. A vím co s časem a energií,, a nemám manželku která všechno obstará(i nakoupí) jak máme zvykem , právě proto se raděj pohrabuju v zahradě, než jít nakupovat do supermarketu, kde domácí nekoupím, a ještě cesta,...
Také podobně využíváme staré brambory.
Tohle je pravda: "brambory z marketu jsou ošetřené proti klíčivosti" a proto doporučuji koupit brambory na trhu nebo od nějakého zemědělce (farmáře).
Prodávají se i sadbové brambory, které jsou ale hodně předražené. Z vlastní zkušenosti jsem poznal, že mezi konzumními bramborami z trhu a sadbovými není žádná rozdíl ve výnosu, rozdíl je jen v několika násobně vyšší ceně při koupi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.