Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím o radu jak pěstovat oleandr. Dostala jsem ho k narozeninám, má nasazené květy tak bych ho nerada zahubila. Nemám však zkušenosti s jeho pěstováním. Je vhodné ho nyní přesazovat? Nebo radši až na jaře? A do jaké zeminy? Může být umístěn přes léto na slunci nebo radši ve stínu? Musí se po odkvětu ořezávat? Jak hodně? Děkuji za veškeré rady.
Oleandr se pěstuje během léta na plném slunci jako kbelíková rostlina. Vyžaduje hodně slunce a v nevydařeném létě venku hůře kvete. Ke správnému růstu a bohatému kvetení potřebuje hodně vody a živin. Dříve a někdy i bohatěji kvete ve skleníku nebo v zasklené verandě. Barva květů je většinou růžová, někdy bílá, lososová nebo červená. Květy můžou být jednoduché nebo plné, na večer silně voní. Celá rostlina je velmi jedovatá.
Péče a pěstování oleandruOleandr po odkvětu velmi silně seřízněte, jinak by rostlina ztratila kompaktní tvar. Nově vyrostlé výhony chraňte, protože na nich se na podzim tvoří nové květní pupeny pro kvetení v následující sezóně. Oleandr nejlépe přezimuje na chladném a světlém místě (minimálně 5°C), v téměř suché zemině.
Množení oleandruVhodnou dobou k množení oleandru je léto. Odeberte polodřevnaté řízky z postranních výhonů tak, že na jejich spodní části zůstane malý kousek kůry hlavního stonku (řízek s patkou). Můžete je zakořeňovat ve vodě nebo ve vlhké zemině.
Děkuji za info.Tento článek jsem si na internetu také našla a přečetla. Myslela jsem, jestli nemáte třeba osobní zkušenosti s pěstováním. A dále mě zajímá zda:
1) Lze teď přesadit když jsou nasazené květy?
2) Do jaké zeminy se přesazuje (např.zemina na azalky a rododendrony nebo substrát na balkónové květiny)?
Děkuji.
Přesadit ho můžete i nyní, to mu neublíží. Já moje oleandry přesazovala asi před týdnem, vůbec se s nimi nemažu. Co se týče zeminy - kupte si obyčejný zahradnický substrát. Stačí. Pomalu ho zvykejte na sluníčko a v létě šup s ním na co největší úpal. Hodně zalévat, v misce má mít pořád vodu. Jen déšť mu moc nesvědčí, to potom shazuje květy i poupata.
Na přesazení je nejvyšší čas. Ideální je jílovitá půda. Po přesazení již začněte hnojit (jednou týdně). Od května do srpna denně bohatou zálivku, během kvetení rostlinu umístěte na co nejsvětlejší místo, má ráda slunce. Během září pak, ještě před příchodem mrazíků, dejte rostlinu do domu na chladnější místo, snižte zálivku a nehnojte. Ideální je světlé, ne slunné, místo s teplotou 3 - 12 stupňů. Pokud ji budete mít během zimy v teplém prostředí, na jaře vám nejspíš nepokvete...
dobrý den, prosím o radu, mé oleandry loni v létě zakoupené vypadají stále bídně, nezdravě, hnědnou jim listy od špiček a celkově se nechtějí vzpamatovat ani když jim domlouvám přes zimu byly ve sklepě, vlhčím, teplota tak pět stupňů C, vlhčí sklep. zasazeny do hlinitopísčité půdy s kompostem, bez rašeliny ale není jílovitá (chyba?), zalévám a jsou na slunci na terase celý den. hnojím málo, start květ. mám se snažit dál nebo je to trápení rostlin i sebe, na zahradě v podobné půdě mi jdou magnolie, trávy, ibišky...
pokud je to nezbytné, přesaďte ihned, jinak již nepřesazujte, Oleandr miluje teplo, takže umístěte někam, kde je pěkně sluníčko a moc to nefouká, zalévejte pokud možno deš´tovou teplou vodou, hnojte klasicky,. Důležité - oleandr nasazuje květy v tomto roce, takže pozor aby jste je neostříhala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.