Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Samozavlažovací truhlík protéká, begonie usychají

Od: werunqa1994* odpovědí: 7 změna:
Ahoj všem Jako absolutní začátečník co se týče květin bych potřebovala pár rad. V pondělí jsem si přesadila koupené begonie do samozavlažovacího truhlíku, hned po přesazení jsem substrát ze shora zalila, dnes po pěti dnech jsem lila vodu již do zásobníku. Hladinoměr byl mezi "min - max, spíše k max", což by mělo být v pořádku, po hodině jsem se koukla a již to kleslo pod "min", proto jsem vodu opět dolila, ale potom jsem si všimla, že ze spod voda začíná vytékat. Pod tento truhlík podmiska potřeba není, proto nevím, jestli voda vytekla z důvodu přelití (proč by ale hladinoměr ukazoval pod min...)?Ještě bych se chtěla poradit ohledně begonií, jejichž listy a trochu i květy mi začínají po pár dnech usychat, jestli to je v tom vedru normální, nebo je mám nějak obrat..Balkon máme orientován na východní stranu, slunce praží od cca 6-12 hod, což by podle informací z internetu vadit nemělo. Viz fotky.Předem děkuju za veškeré rady!
Samozavlažovací truhlík protéká, begonie usychají
Samozavlažovací truhlík protéká, begonie usychají #2

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Zdravím , úplně neodpovím na Váš dotaz , ale begónie raději doporučuji do květináče , než do truhlíku . Co se týče truhlíku , nejlepší samozavlažovací truhlík je od pana Lebiše (truhlík systém Lebiš) . Hezký den
Mario

liska5
hodnocení

0x

Většina begonií má hlízy a pěstuje se proto v lehčím protékavém substrátu, kde stojící voda vadí. Taky begonie nepatří na přímé slunce, jedině tak chvíli zrána, nebo k večeru. A ve stínu tak begonky nevysychají, takže by neměly být soustavně dolévány.

hodnocení

0x

Teď už asi nic. Používat ho jako běžný truhlík a zalévat, když je potřeba, do půdy. Zásobník prostě ignorovat.

werunqa1994*
hodnocení

Dobrý den. Proč myslíte, že teď už nic, kvůli květinám, že je na ně vedro? Truhlík snad rozbitý není, asi jsem ho tedy přelila, hladinoměr zřejmě blbne...

Kytičky máte krásné a já jsem se špatně vyjádřila. Se zásobníkem už neuděláte nic, nezalepíte, nemůžete reklamovat. Jedině kytky zalévat shora do půdy a zásobník nechat prázdný. Při zalévání nezapomeňte hnojit. Kytky vám budou dělat radost až do mrazíků.

werunqa1994*
To máte pravdu, možná to ještě jednou zkusím, ale hladinoměr je tam nejspíš k ničemu...
To děkuji, mně právě přijde, že rychle seschly, mám je od pondělí a po třech dnech vypadaly (podle mě) už nic moc. Myslela jsem, že na balkoně, který je na východní stranu a praží tam dopoledne, být mohou, ale zřejmě tedy ne... *nevi* :)

hodnocení

0x

Píšete, že jste úplný začátečník. Tedy pár obecných rad spíše do budoucnosti. Květiny se přesazují na jaře. V tuto dobu už spíš jen z nouze, například když květináč spadne a rozbije se. I truhlíky se plní na jaře. Východní strana je dobrá, ale i tak je potřeba to, co má být venku, nejdříve na sluneční paprsky zvyknout. Já osobně dávám truhlíky a květináče na pár dní tam, kam sluníčko vůbec nezasvitne. A na trvalé místo je přesunuji v době, kdy je zataženo. Kdysi dávno jsem dávala na severovýchod květiny hned a pak jsem se divila, že i pár hodin slunce časně zrána jim popálilo listy. Proto se popáleným listům nedivte, jestli jste dala truhlík na slunce v minulých slunečných dnech.

Přesazování (jarní!) je nutné, ale pro rostlinu je to něco jako pro člověka operace. Chce to pak pár dní klidu, pozorování a péče. Samozavlažovací truhíky mají určité výhody, ale já i tak zalévám normálně vrchem. Okem i prstem zkontroluji, jestli a jak moc vody je potřeba nalít. Když budete zalévat dešťovou vodou o teplotě pokojové, květinám to velmi prospěje. Nikdy nezalévejte studenou vodou plnou chlóru.

Vaše begonie jsou pravděpodobně "elatior". Jsou to jednoletky. Jestli se pletu a máte hlíznaté, tak se později ptejte, co s hlízami přes zimu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]